Arbeidsmarkedet for ingeniører

Nå begynner oljebransjen å slite med å få tak i nok ingeniører igjen

Spesielt innen noen fagfelt.

Flere selskaper melder nå om at det er vanskelig å få tak i nok ingeniører - spesielt innen enkelte fagfelt.
Flere selskaper melder nå om at det er vanskelig å få tak i nok ingeniører - spesielt innen enkelte fagfelt. (Foto: Eirik Helland Urke/Equinor/Aker Solutions/Rolf Estensen)

Spesielt innen noen fagfelt.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Det er ikke mer enn knappe to år siden arbeidsledigheten for ingeniører var på sitt høyeste. Og det var de som jobbet i olje og gass-bransjen som var hardest rammet. 

Siden den gang har det gått jevnt nedover, samtidig som antall nye utlyste stillinger for ingeniører har økt. 

Og selv om arbeidsmarkedet ennå er et stykke fra nivået før oljekrisa, merker flere selskaper at det blir stadig mer kamp om ingeniørene.  

– Etterspørselen er blitt veldig stor

Før våren 2014, da de første tegnene på oljekrisen begynte å vise seg, var det ingeniørenes arbeidsmarked. De ulike selskapene i oljebransjen gjorde det de kunne for å overgå hverandre i kampen om å rekruttere ingeniører. 

Så stupte oljeprisen, og titusenvis av stillinger i oljebransjen forsvant. Ingeniører var yrkesgruppen som var hardest rammet – hvor arbeidsledigheten økte mest måned for måned. Mange måtte bytte bransje, andre byttet karriere fullstendig. Flere har opplevd å stå uten arbeid i flere år. 

Toppen ble nådd i januar 2017, da 8600 innen ingeniør- og ikt-fag sto uten jobb. Siden har det vært en jevn nedgang i arbeidsledighet for ingeniørene, og antallet er nå mer enn halvert.   

Markedet begynner for alvor å ta seg opp igjen, og flere melder at det er vanskeligere å få tak i den nødvendige arbeidskraften. 

Blant dem er Ingeniør Compagniet, som formidler konsulenter og driver rekruttering blant annet for oljebransjen. Avdelingsleder for deres kontor i Drammen, Kristin Maanum Natvig, påpeker at de spesielt etter sommeren merker at det er svært mange som ansetter innen olje og gass. 

– Etterspørselen er blitt veldig stor de siste månedene, og det begynner å bli vanskelig å få tak i nok ingeniører til oljebransjen igjen, sier hun til Teknisk Ukeblad. 

Automatisering

Natvig forklarer at de så de første tegnene på at arbeidsmarkedet for ingeniører hadde snudd i begynnelsen av året. Da opplevde de at flere kunder de ikke hadde hørt fra på tre år tok kontakt igjen.

Pågangen fortsatte å øke utover våren, og etter sommeren har den blitt så stor at de ikke klarer å levere alt det kundene etterspør.

– Det er fortsatt tilgang på ingeniører, det er ikke slik det var før krisa inntraff da markedet var helt støvsugd, men vi merker at etterspørselen nå øker og at vi ikke klarer å levere så mye som vi skulle ønske innen noen disipliner. Mange er gjerne på jakt etter ti ingeniører på én gang, mens vi klarer å få tak i én, poengterer hun. 

Og noen fagområder er vanskeligere enn andre. Hun trekker spesielt frem elektro og instrumentering. 

– Det er etterspørselen her det er vanskeligst å møte. Og den er også økende. Årsaken er at flere er opptatt av automatisering, påpeker Natvig. 

Sverdrup-effekt

I tillegg merker de en effekt av Johan Sverdrup-prosjektet. Kompetanse på nybygg og plattformdekk, spesielt ingeniører som kan stål og strukturer, er det rift om. Særlig om de også har erfaring fra norsk sokkel. 

– Innen noen disipliner er det svært vanskelig å finne ingeniører nå, og vi må begynne å se ut av landet, understreker Natvig.  

Fremover tror hun også ingeniører med subsea-kompetanse vil bli vanskelig å få tak i. 

– Det har vært en del ledig på subsea, og spesielt den siste måneden har det tatt seg opp og etterspørselen begynner nå å bli ganske stor. Der er vi på vei til et ganske varmt marked.

Har ansatt 600 i år

Aker Solutions er et annet selskap med mange ledige stillinger ute nå. HR-sjef Geir Glømmi sier til Teknisk Ukeblad at de opplever at markedet har svingt langt tilbake igjen, i takt med nye store utbyggingsprosjekter, fra nivået under oljekrisa. 

Selskapet reduserte antall ansatte med nærmere en tredjedel. I løpet av 2018 har de derimot ansatt 600 personer. Ifølge Glømmi er majoriteten av disse ingeniører. 

– Det sier noe om hvordan markedet har endret seg, påpeker han. 

Aker Solutions begynte for alvor å merke at arbeidsmarkedet hadde snudd i starten av 2018. Flere nye kontrakter ble delt ut i siste kvartal 2017, med oppstart på nyåret, og påfølgende oppbemanninger i bransjen.

Per i dag har også selskapet 94 ledige stillinger ute, både i Norge og utlandet, også her er det snakk om flest ingeniører. 

Samtidig har Aker Solutions foreløpig ikke for store problemer med å få tak i folk. Unntaket er – også her – innen elektro og instrumentering. Der sliter selskapet med å få tak i den kompetansen som trengs.

– Det har vært en del store oppdrag innen dette området og det er vanskelig å få tak i nok kompetanse, understreker Glømmi. 

Og han ser at det vil bli mer utfordrende fremover. 

– Nordsjøen kom først, men nå ser vi at det begynner å bli større bevegelser også andre steder i verden. Norske ingeniører blir også brukt internasjonalt. I tillegg konkurrerer vi også om arbeidskraft på tvers av bransjer. 

Vil ikke tilbake til 2013-nivå

Samtidig er han klar på at han ikke tror arbeidsmarkedet vil havne på 2013-nivåer igjen. 

– Da klarte vi ikke finne nok folk, og måtte ha rekrutteringskampanjer rundt om i verden for å få tak i ingeniører. Det vil være stor etterspørsel etter norske ingeniører nå fremover også, men ikke slik, poengterer HR-sjefen. 

Glømmi tror oljebransjen nå vil være mer nøkterne fremover, og påpeker at Aker Solutions er forsiktige med å ansette nye og holder litt igjen. Selskapet ønsker ikke å havne i den posisjonen de var i under oljekrisa igjen, hvor de måtte nedbemanne med mange tusen ansatte.

– Det er ikke bra for noen, verken for selskapet eller de ansatte. Vi må ha en mer stabil arbeidskraft uten slike store svingninger, poengterer han.

Glømmi tror hele industrien har lært at veksten før oljekrisa var usunn, og at det beste er en jevn utvikling og vekst, hvor det er mulig å unngå store opp- og nedbemanninger.  

Flere stillinger, færre søkere

Finn.no har også merket endringene i bransjen. Stillingsmarkedet for olje og gass vokste med 123 prosent i oktober fra året før. I tillegg kommer maritim- og offshore-bransjen med en økning på 115 prosent i antall utlyste stillinger.

Det er disse bransjene med størst vekt i antall utlyste stillinger det siste året. 

– Vi ser klare tegn på at optimismen er tilbake i maritim og offshore. Gode priser på olje og laks gir signifikante utslag i arbeidsmarkedet. Det blir mer utfordrende for bedriftene å dekke behovet for arbeidskraft, noe som endrer maktbalansen, sier Christopher Ringvold, produktdirektør for Finn jobb og småjobber, i en pressemelding.

Han trekker frem søknader per stilling som et parameter for hvordan man kan måle tilgangen på arbeidskraft. Det sier noe om hvor mange tilgjengelige søkere det er for hver utlysning. 

– Innen olje og gass faller antall søknader per stilling med 39 prosent i oktober sammenlignet med oktober 2017, mens antall søknader per stilling faller med 32 prosent innen maritim og offshore. Det blir med andre ord mer krevende å dekke behovet for arbeidskraft for bedriftene innen disse sektorene, sier Ringvold. 

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå