KARRIERE

Myndighetene advarer: Ikke betal denne fakturaen!

De ble selv forsøkt lurt.

 Patentstyret har mottatt en mistenkelig regning for sitt eget varemerke "Velg Ekte".
Patentstyret har mottatt en mistenkelig regning for sitt eget varemerke "Velg Ekte". Bilde: Faksimile, Twitter, Patentstyret
4. aug. 2015 - 10:15

«Mange mottar falske varemerkefakturaer, til og med Patentstyret», heter det i en Twitter-melding fra Norges øverste myndighet på registrering av - og fakturering for - varemerker.

Faktisk er Patentstyret de eneste som kan sende ut slike fakturaer i Norge, og overraskelsen ble stor da de selv mottok en regning i posten fra «European Trademark Publication» (ETP). I alt ville de ha 1260 euro - 11.350 kroner i «filing fees» for varemerket Velg Ekte.

Ironisk nok er Velg Ekte en offentlig opplysningsside som jobber mot piratkopiering og varemerkeforfalskning. Kort og godt har altså myndighetene for registrering av varemerker fått falsk faktura for et varemerke mot varemerkeforfalskning.

– Vi må trekke på smilebåndet av dette, men vi blir samtidig frustrerte og oppgitte på kundenes vegne, fordi vi har sett så mange svindelforsøk og useriøse «rådgivere» de siste årene, sier Jacob Calmeyer i Patentstyret.

Les også: Dette er kortsvindlernes 5 sleipeste teknikker

– Utspekulert

Slovakiske ETP er en av flere aktører som fisker etter penger ved å sende ut regninger til virksomheter i Norge. Patentstyret har tidligere gått ut og advart mot de mistenkelige fakturaene på sine nettsider.

– Det hele er ganske utspekulert. De sender ut en haug med fakturaer, og håper å treffe på vikarer eller andre som ikke helt har oversikt over hva som må betales, og når, sier Jacob Calmeyer

Les også: Norgeshistoriens største dataangrep blir ikke tatt på alvor

Bruker Patentstyrets database

En annen kjent svindelmetode er å sende fornyelsesgebyr, noe innehavere av et varemerke må betale hvert tiende år. For å treffe riktige bedrifter til riktig tid, bruker svindlerne Patentstyrets egne database.

–  Det er nedslående å se det offentlige varemerkeregistret vårt bli misbrukt på denne måten. Og vi har fått mange henvendelser fra kunder som er blitt lurt. Vi har tidligere levert anmeldelser til politiet, men sakene har ikke blitt prioritert, sier Calmeyer.

Les også: Flere og flere ser serier gratis med Popcorn Time, men er det lovlig?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.