OFFSHORE

Mulig teknologisk feil

Skorget til Thunder Horse ble bygget i Okpo, Korea, mens det amerikanske selskapet Morgan City leverte dekksanlegget. Thunder Horse er på 59.500 tonn. Det er 30 meter fra dekk til havoverflaten. Arkivfoto
Skorget til Thunder Horse ble bygget i Okpo, Korea, mens det amerikanske selskapet Morgan City leverte dekksanlegget. Thunder Horse er på 59.500 tonn. Det er 30 meter fra dekk til havoverflaten. Arkivfoto Bilde: BP
Atle Abelsen
22. juli 2005 - 07:00

Pressetalsmann Ronnie Chappell i BP, som er operatør og hovedansvarlig for verdens største flytende oljeplattform, bekrefter overfor tu.no at orkanen Dennis ikke skulle vært for kraftig for plattformen.

– Vi kan ikke si noe konkret om hva som forårsaket nesten-katastrofen. Men verken vindhastighetene eller bølgehøydene under orkanen Dennis var høyere enn hva plattformen er spesifisert til å klare.

Dermed kan det spekuleres i om designmessige eller konstruksjonsmessige feil bidro til å gi plattfomen en slagside på nesten 30 grader under stormen.

Mannskapet har fått rettet opp plattformen og har gjenvunnet kontrollen. Nå jobber en spesialgruppe på spreng for å analysere datalogger og andre spor for å finne de eksakte årsakene. Chappell kan ikke si noe om når en rapport vil bli ferdig, eller om den noensinne kommer til å bli offentliggjort.

Les mer om: