KRAFT

Mulig reaktorsprekk i Belgia

Kan føre til at flere atomreaktorer må stenges.

 REAKTORSPREKK: I alt har 21 reaktorer rundt om i verden brukt samme leverandør som den belgiske kjernekraftreaktoren Doel 3, som kan ha fått en sprekk på reaktortanken.
REAKTORSPREKK: I alt har 21 reaktorer rundt om i verden brukt samme leverandør som den belgiske kjernekraftreaktoren Doel 3, som kan ha fått en sprekk på reaktortanken. Bilde: Colourbox
Øyvind LieØyvind LieJournalist
16. aug. 2012 - 12:50

Kjernekraftverket Doel

  • Kjernekraftverket ligger nært et svært befolkningstett område i Belgia med 9 millioner innbyggere innenfor en radius på 75 kilometer.
  • Kraftverket består av fire reaktorer med en samlet kapasitet på knappe 3.000 MW.
  • Totalt har Belgia syv kjernekraftreaktorer som står for rundt halvparten av landets kraftproduksjon.

 

Torsdag i forrige uke informerte kraftseskapet GDF-Suez om at den årlige vedlikeholdsstoppen på reaktoren Doel 3 ville bli forlenget til minst utgangen av august, etter at man hadde funnet antydninger til sprekker i reaktortanken.

Selskapet ønsker ikke å kommentere saken før de har undersøkt saken nærmere.

Men sjefen for de belgiske kjernekraftmyndighetene, Willy de Roovere, antydet mandag i et intervju med belgisk radio at reaktoren kan komme til å forbli stengt, siden det er vanskelig å reparere en reaktortank, skriver bransjemediet Montel.

Les også: Kjernekraftstopp kan gi prisboom

Leverandøren konkurs

Nyheten har fått kraftprisene på kontinentet til å stige. Aktører i kraftmarkedet frykter nemlig at andre reaktorer vil bli stengt ned for sjekk og vedlikehold i høst.

I alt har hele 21 reaktorer rundt om i verden, hvorav flere i Europa, brukt samme leverandør, nederlandske Droogdok Maatschappij. Dette selskapet har senere gått konkurs.

Les også: Nekter Statnett å importere russisk atomkraft

Ringhals undersøkes

I Norden er det bare Ringhals 2 som har brukt denne leverandøren.

Ringhals-eier Vattenfall vil bruke den planlagte vedlikeholdsstoppen fra 15. september til 22. oktober til å gjennomgå reaktorene ekstra nøye, opplyser svenske kjernekraftmyndigheter ifølge Montel.

De understreker imidlertid at de ikke kjenner til lignende problemer på Ringhals.

Les også: Denne reaktoren tåler en jumbojet

Usikkert omfang

Omfanget av hendelsen er usikker, ifølge analytikere Montel har snakket med.

– Det kan være snakk om et massivt sikkerhetsproblem, eller så kan det være en komplett overreaksjon fra belgiske kjernekraftmyndigheter, sier analytiker Per Lekander i investeringsbanken UBS til Montel.

Det spesielle med Doel 3 er ifølge Lekander at operatøren for første gang har brukt ultralyd for å undersøke områder som aldri før har blitt inspisert. Det  kan dermed være snakk om sprekker som har vært der siden reaktoren ble satt i drift for 30 år siden.

Les også: Norsk forskning sikrer kjernekraft

Les også: Verden bygger 62 nye atomreaktorer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.