MARITIM

Mowi ilagt rekordstor bot for lakserømming i Chile

Den norske lakseoppdretteren Mowi er av chilenske myndigheter bøtelagt 5,3 milliarder pesos etter at 690.000 antibiotika-forede laks rømte i 2018.

Chiles miljøvernmyndighet sier boten kommer som reaksjon på den «ubotelige miljøskaden forårsaket av en masseflukt av laks»
Chiles miljøvernmyndighet sier boten kommer som reaksjon på den «ubotelige miljøskaden forårsaket av en masseflukt av laks»
22. aug. 2020 - 09:20

Det er den største boten for en miljørelatert hendelse i landets historie. Summen tilsvarer litt i underkant av 60 millioner kroner.

Chiles miljøvernmyndighet sier boten kommer som reaksjon på den «ubotelige miljøskaden forårsaket av en masseflukt av laks» fra Punta Redonda-anlegget i Los Lagos-regionen i Chile, rundt 1.000 kilometer sør for hovedstaden Santiago.

Mowi bøtelegges også ytterligere 2,7 millioner peso for å «ikke ha adekvate fasiliteter til å kvitte seg med døde fisker».

Laksene, som ble foret med antibiotika som er uforenlig med menneskelig inntak, rømte etter at burene deres ble skadd i en storm.

Lakserømmingen er en miljøtrussel fordi fisken er en fremmed rovfisk som sannsynligvis vil føre til reduksjon i bestandene som naturlig hører hjemme i området, mener miljøvernmyndigheten.

Den legger til at laksen også utgjør en risiko for faunaen og laks fra andre anlegg i området, fordi den kan spre patogener og sykdom.

I en kommentar til NTB hevder Mowi at undersøkelser gjort etter hendelsen viser at selskapet ikke har gjort noe kritikkverdig.

– En rekke rapporter har også slått fast at rømmingen ikke har hatt noen miljømessig påvirkning i området. Vi stiller oss derfor uforstående til denne boten og kommer til å klage på avgjørelsen, sier kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland.

Les også

Frifinner Fosen-aksjonister: Vet ikke hvem som avgjorde at de skulle pågripes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.