BYGG

Mot tøffere tider

Konsernsjef i AF Gruppen, Pål Egil Rønn.
Konsernsjef i AF Gruppen, Pål Egil Rønn. Bilde: AF Gruppen
Mona StrandeMona StrandeJournalist
13. feb. 2009 - 16:37

- I snitt ligger vi på ti måneders normalomsetning i ordrereserve, men det er stor forskjell mellom virksomhetsområdene. Det er ikke unormalt lavt, men fylles det ikke på kan andre halvdel av 2009, og 2010, bli tøft, sier konsernsjef Pål Egil Rønn til Teknisk Ukeblad.

Det er bygg- og eiendomsvirksomhetene som svikter i årets siste kvartal. Årsresultatet påvirkes også negativt av anleggsvirksomheten.

Opp 76 millioner

AF Gruppens resultat før skatt i fjerde kvartal ble 131 millioner kroner, mot 67 millioner i samme kvartal 2007. Det foreløpige årsresultatet for 2008, også det før skatt, er 308 millioner kroner. I 2007 endte årsresulatet på 232 millioner.

Årsaken til det sterke kvartalsresultatet er avslutning av flere store prosjekter innen Anlegg, stor ekspansjon og økte driftsinntekter på Miljøprosjekter og kraftig vekst både organisk og gjennom oppkjøp innen Energi.

Nedgang for bygg

Historien er annerledes for Bygg og Eiendom. Selv om intenst arbeid med marginforbedringer har virket positivt på virksomhetsområdet Bygg, har konjunkturnedgangen ført til redusert etterspørsel både i Østfold og Sverige. I fjerde kvartal ble driftsinntektene 146,6 millioner kroner lavere enn i 2007, og endte på 721,2 millioner kroner.

For hele året ser driftsinntektene ut til å bli 118,9 millioner kroner lavere i 2008 enn 2009, og dermed ende i underkant av 2881 millioner.

- Bygg er mer influert av finanskrisa enn andre virksomhetsområder, og vi forventer ingen oppgang her i første halvdel av 2009. Vi må forholde oss til markedet som det er, og være selektive så vi kan bidra på prosjekter som gir verdiskaping, sier konsernsjef Pål Egil Rønn.

Rødt lys for eiendom

Verst står det likevel til innenfor virksomhetsområdet Eiendom, med et kvartalsresultat på minus 24,6 millioner kroner. AF Gruppen startet ikke et eneste nytt boligprosjekt i 2008, og driftsinntektene ligger an til å bli 102 millioner kroner - drøyt en halv milliard kroner under 2007-inntektene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

- Eiendom var i fjor ikke-eksisterende i forhold til marked og aktivitet, og det eneste virksomhetsområdet som ikke har bidratt noe som helst til resultatet, sier Rønn.

- Vil dere likevel fortsette satsingen på eiendom?

- Vi vil fortsatt drive eiendomsvirksomhet der vi har byggvirksomhet, men ikke utvide virksomheten videre. Vi har ingen igangsatte prosjekter den siste tiden, og ser ikke for oss at vi setter i gang nye prosjekter i første halvår heller. Men jeg vil tro det kan ta seg opp igjen mot slutten av året, sier Rønn.

Reddet av nye satsinger

Det er de forholdsvis ferske virksomhetsområdene, Energi og Miljø, som drar lasset for AF Gruppen. Miljø hadde driftsinntekter på 667,5 millioner i 2008 og en økning på 105,2 millioner kroner i fjerde kvartal, sammenlignet med året før.

På energiområdet endte driftsinntektene for fjerde kvartal på 219,7 millioner, mens driftsinntektene for året under ett var 395,6 millioner kroner høyere enn i 2007.

- Det er veldig positivt. I tillegg til de økte inntektene så langt, har vi gode ordrereserver på de virksomhetene. De er ikke så influert av markedet, og stabiliserer hele resultatet, sier Rønn.

Fokus på seg selv

- Hvordan ville resultatet sett ut dersom dere ikke hadde de nye satsingsområdene?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Da ville vi hatt en betydelig lavere vekst, og et totaltsett lavere resultat, sier Rønn.

Han er klar på hva AF Gruppen skal tenke på videre i år:

- Vi må gyve løs med samme strategi fremover. Vi må ha fokus på det vi kan påvirke, nemlig egne prestasjoner og egen risiko. Vi klarer uansett ikke å påvirke de internasjonale markedsutsiktene, sier Rønn.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.