DATATELE

Mot biometri-svar for SAS

Mona Strande
1. mars 2007 - 15:16

I går behandlet Personvernnemnda to saker som har så klare paralleller til SAS Braathens-saken at de sannsynligvis vil påvirke avgjørelsen for flyselskapet.

- Dersom disse får ja, så kan ikke vi få nei, sier informasjonsrådgiver Knut Morten Johansen i SAS Braathens.

Timer og adgang

De to sakene som er behandlet, gjelder Rema1000 og Esso.

Rema1000 vil at de ansatte skal registrere sine arbeidstimer ved hjelp av fingeravtrykk, mens ESSO vil at fingeravtrykkene fra deres sjåfører skal scannes før de får kjøre inn på tankanleggene.

To saker utsatt

Egentlig skulle Personvernnemnda behandle ytterligere to biometri-saker i går. Dette gjalt Oslo Trimsenter og Oxigeno Fitness, som begge vil bruke fingeravtrykk for å gi medlemmer adgang til sine respektive treningssentre.

- Vi har bedt om tilleggsinformasjon fra disse to, uten å ha fått det. Vi har derfor midlertidig utsatt behandlingen. Dersom vi ikke mottar informasjonen vi har etterspurt før neste møte, vil vi behandle sakene likevel, sier sekretær Tonje Røste Gulliksen, Personvernnemnda.

Biometri for første gang

I sitt desember-møte overprøvde Personvernnemnda for første gang et vedtak fra Datatilsynet i en slik biometri-sak, da de tillot Tysvær kommune å bruke fingeravtrykk som tilgangskontroll til kommunens bærbare PC-er.

Etter dette så SAS Braathens igjen lyset i enden av tunnelen, og ville sende en ny søknad til Datatilsynet.

- Men da vi kontaktet dem, sa de at vi ikke trengte å søke på nytt, så nå venter vi bare på REMA1000- og ESSO-avgjørelsene for å vite hva vi skal forholde oss til, sier Johansen.

Mangler formell beslutning

Nestleder i Personvernnemnda, Gro Hillestad Thune, sier det gjenstår noen små detaljer før gårsdagens vedtak blir offentliggjort.

- Vi ble rett og slett ikke helt ferdige, fordi det dukket opp noen små endringer som må rettes opp. Det er altså ikke fattet noen formell, endelig beslutning ennå, men jeg tror det vil skje ganske snart, sier Hillestad Thune.

Sekretær Røste Gulliksen sier det vil ta noen få dager å få unna disse formalitetene.

Hindrer skandinavisk samarbeid

SAS Braathens vil at du skal registrere ditt fingeravtrykk når du sjekker inn, og kontrollere det på nytt ved utgangne til flyet, for best mulig å kunne oppfylle et nytt lovpålegg som gjelder alle flyselskaper: De er forpliktet til å kontrollere at de som sjekker inn bagasjen er de samme som går om bord i flyet.

I Danmark skal SAS registrere fingeravtrykk fra sommeren av, og Sverige har allerede startet med ordningen - som hadde vært et skandinavisk samarbeidsprosjekt dersom Datatilsynet ikke hadde stoppet SAS Braathens.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Nå gjenstår det å se om den avgjørelsen blir omgjort.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.