NYHETSBREV

Moderat fall i driftsinntekter og driftsresultat for ABB

Men ordreinngangen var rekordhøy i 2014

9. feb. 2015 - 07:00

En solid ordrereserve og en god ordreinngang gjennom hele 2014 bidro til relativt stabile driftsinntekter og marginer i forhold til året før.

– At vi passerer ti milliarder kroner i omsetning og én milliard kroner i resultat er godkjent. På fem år har omsetningen vokst mer enn 40 prosent, og det viser at vi har lykkes i å holde stø kurs i usikkert farvann, sier administrerende direktør Steffen Waal.

Over budsjett

Ordreinngangen var stabilt god gjennom hele året, og ABB nådde 10,5 milliarder kroner før utgangen av desember. Det er over budsjett og rekord i selskapet med nåværende organisering. Siden 2010 har ordreinngangen til ABB vokst med 65 prosent.

– Vi har sikret oss flere store olje- og gasskontrakter gjennom året og vunnet flere ordrer enn ventet innen marinemarkedet. I tillegg vokser de fleste av våre andre segmenter, sier Waal.

Les også: Installerer roboter på seismikkskip

Inntektene falt

I forhold til 2013 falt driftsinntektene marginalt med en prosent til 10 730 millioner norske kroner, mens ordreinngangen endte på 10 525 millioner, opp fire prosent fra året før. Det operative driftsresultatet endte på 996 MNOK, ned to prosent.

Det viktigste enkeltprosjektet i 2014 har vært den nye likestrømsforbindelsen mellom Kollsnes og Troll A-plattformen. For andre gang har Statoil valgt å forsyne elektrisk drevne gasskompressorer om bord med miljøvennlig strøm fra land.

Les om: Elektrifisering kan gi milliardgevinst

Prosessautomatisering faller

Den største prosentvise veksten har ABB i divisjon Lavspenningsprodukter (19 prosent), mens også Power Systems (13 prosent) og Discrete Automation and Motion (10 prosent) oppnådde vesentlig vekst i 2014. I divisjon Process Automation falt inntektene med 4 prosent på grunn av en lavere ordrereserve innen marinevirksomheten ved årets start.

ABB skal fortsatt ha høyt fokus på å bedre interne prosesser, kutte kostnader og øke konkurransekraft, noe som også vil være bærende elementer for å sikre videre vekst og nå strategiske mål.

– Verdensøkonomien er fortsatt preget av usikkerhet, noe vi må ta hensyn til når vi driver vår virksomhet. Betydelig fall i oljeprisen samt store svingninger i valutakurs er forhold som vil påvirke oss i 2015, men effekten er fortsatt for tidlig å forutse, sier Waal.

Les også: Et levende leksikon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.