T2

Mobilen du kan bygge selv får delebutikk

Googles Project Ara tar nye steg mot markedet.

Project Ara har som mål å la deg bygge din egen mobiltelefon etter egne kriterier.
Project Ara har som mål å la deg bygge din egen mobiltelefon etter egne kriterier. Bilde: Google
Marius ValleMarius ValleJournalist
10. des. 2014 - 20:11

Har telefonen din for dårlig kamera? Hvor greit hadde det ikke vært om du da ganske enkelt kunne bytte ut bare kameraet, og ikke resten av telefonen?

Dette er i ferd med å bli virkelighet, med Googles Project Ara.

Googles Advanced Technology & Projects-gruppe (ATAP) holder på å utvikle en modulærplattform, som skal gjøre det mulig å bytte ut enkeltkomponenter i en smarttelefon etter behov.

Project Ara startet som et Motorola-prosjekt da Google eide produsenten, men fulgte ikke med da Lenovo kjøpte Motorola. Det ble kjent for et drøyt år siden, men det har ikke manifestert seg i produkter du kan kjøpe ennå.

Les mer: Snart kan du bygge din egen mobiltelefon

Modulmarked

Det er imidlertid fortsatt driv i prosjektet, og senest i går ble det kjent hvordan du skal få kjøpt maskinvaremoduler. Google har inngått et samarbeid med Globant om å utvikle en markedsplass for Project Ara.

I pressemeldingen skriver Globant at markedsplassen blir som Google Play for Project Ara-moduler og tilknyttet maskinvare. Her kan kjøpere legge igjen sine egne anmeldelser og anbefalinger. Hvorvidt markedsplassen blir en del av Google Play er dog ikke kjent.

Fordelen med denne løsningen skal være at modulutviklere skal kunne selge rett til sluttbrukere, i stedet for å selge inn modulene til en OEM som kan markedsføre dem. Resultatet blir forhåpentligvis et rikt økosystem med maskinvaremoduler til Ara-telefonen.

Les også: Dette er den første 4G-samtalen i Norge

Viser frem ny prototype

Når Project Ara kommer på markedet er ikke kjent, men Googles ATAP-gruppe skal presentere hvilke planer de har for å ta konseptet til markedet som et pilotprosjekt under Project Ara Module Developers Conference i midten av januar.

Her skal også Ara Module Developers Kit 0.20 lanseres. Dette er grunnplattformen, eller skjelettet til Ara-telefonen om du vil. Google viste frem en Prototype av selvbyggermobilen snart klar i oktober. Både denne og den nye bygges av NK Labs i Boston for Google.

Google postet nylig dette bildet av grunnkortet til neste prototype av Ara, kalt Spiral 2.
Google postet nylig dette bildet av grunnkortet til neste prototype av Ara, kalt Spiral 2. Google
Prototypen har egne moduler for prosessor, batteri, høyttaler, USB-tilkobling og annen maskinvare som kreves. Modulene holdes på plass av elektropermanente magneter som kan skrus av og på. De er vanntette, og kommuniserer med hverandre og via et høyhastighets nettverk på «skjelettet».

Denne måten å bygge telefoner på vil gjøre dem større enn vanlige telefoner. Mens mye maskinvare er samlet på én brikke eller ett kretskort i en standard smarttelefon, er det spredt utover forskjellige moduler her. Det vil nødvendigvis gjøre det vanskeligere å utnytte plassen optimalt.

Hvorvidt dette er et produkt det faktisk er et marked for gjenstår å se. Skulle det slå an kan du bruke samme telefon i årevis, og bare bytte ut moduler etterhvert som du føler behov for det. Litt som når du oppgraderer en stasjonær PC, med andre ord.

Les også:

Julegavetips: Smart tilbehør til mobilen

– Sony tester smartklokke med skjerm på reimen

Slik velger du riktig batteripakke  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.