Møbelbedriften Vestre saksøkte norsk nykommer for kopiering

Nå trekker nykommeren produkter fra markedet, for å unngå rettssak.

Møbelbedriften Vestre saksøkte norsk nykommer for kopiering
Jan Christian Vestre signerte forliket med nykommeren. Her i en annen anledning. Foto: Sverre Chr. Jarild

Drammensbedriften Toolpack startet i fjor en nysatsing på utemøbler. I april ble de saksøkt av den anerkjente norske utemøbelprodusenten Vestre for designkrenkelser.

Nylig gikk nykommeren med på å trekke deler av en produktserie med utemøbler, for ikke å havne i retten.

Forliket i designkrangelen ble klart på fredag under en rettsmekling.

– Nulltoleranse mot ulovlige etterligninger

Vestre har i flere år laget utemøbler, som står på kjente steder i inn- og utland, blant annet Times Square i New York, Aker Brygge i Oslo, i London og i Paris. De har planer om å bygge en splitter ny fabrikk på Magnor, med mål om å bli verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk.

– Vestre investerer store ressurser i innovasjon og produktutvikling, og vi står opp for alle våre designeres rettigheter. Vi ønsker all konkurranse i markedet velkommen, men har nulltoleranse mot ulovlige etterligninger, skriver Vestre-sjef Jan Christian Vestre i en tekstmelding til TU.

Som en del av forliket aksepterte nykommeren Toolpack også å forandre utseendet på flere produkter – et sykkelstativ, en søppelkasse og en solbenk.

Toolpack i Drammen har i mange drevet med stålproduksjon og bilinnredning, men satset i fjor på utemøbler. Bedriften produserer utemøbler spesielt rettet mot offentlige uterom, under navnet Park & Bymøbler. Toolpack har med 8 millioner i omsetning, mot Vestre, som omsetter for over 200 millioner kroner.

I tillegg må nykommeren betale 50.000 kroner til Norske interiørarkitekters landsforbund, som en del av forliket. Opplysningene om forliket fremgår av rettsdokumenter som TU har fått innsyn i.

– Partene har blitt enige om en minnelig løsning på saken. Vi ser nå framover til å fokusere på å utvikle gode møbelprodukter, og til å legge denne saken bak oss. Utover dette har vi ingen kommentar, skriver daglig leder John Idar Oseberg i Toolpack i en e-post til TU. 

(Artikkelen fortsetter under faksimilen)

Nykommeren gikk med på å trekke disse produktene fra markedet. Faksimile: Oslo tingrett

Krevde erstatning

TU har tidligere omtalt hvordan Vestre er en av de flittigste innen designregistrering i Norge. For selskapet er det en klar strategi for å beskytte rettighetene deres og i utgangspunktet designregistrerer de alle produktene sine.

Mens patent beskytter teknisk funksjon, så beskytter designregistrering utseendet og formen på et produkt. Det gir deg enerett til å utnytte en design kommersielt.

I søksmålet krevde Vestre fastsettelsesdom for designkrenkelser samt at Toolpack måtte destruere tekniske hjelpemidler som de mener ble brukt til krenkelsene. I tillegg krevde de erstatning fra Drammensbedriften, går det frem av rettsdokumentene.

Les også