KLIMA

Mjøsa blir renere

RENERE: PCB-nivået i Mjøsa har sunket, og er nå på et stabilt, lavt nivå. Det melder SFT.
RENERE: PCB-nivået i Mjøsa har sunket, og er nå på et stabilt, lavt nivå. Det melder SFT. Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
30. mai 2008 - 08:49

Tilførslene både av PCB og den bromerte flammehemmeren PBDE er lave, skriver Statens forurensningstilsyn (SFT) i en pressemelding i dag.

Følger opp handlingsprogram

Det viser analyser gjort som en del av handlingsprogrammet mot miljøgifter i Mjøsa. Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Norsk institutt for luftforskning (NILU) har foretatt undersøkelser ved de tre største kommunale avløpsrenseanleggene i regionen: HIAS (for kommunene Hamar, Løten, Ringsaker og Stange), Lillehammer og Rambekk på Gjøvik.

Undersøkelsene ble gjort som en oppfølgning av tidligere målinger ved renseanleggene fra 2003 til 2006.

Stabile nivåer

Analysene viser at tilførslene av PBDE er redusert fra perioden 2003 til 2006. Fra 2005 til 2007 har nivået stabilisert seg på samme nivå som utslipp fra andre renseanlegg i Norge.

Kvikksølvutslippene har ikke økt. Selv om det er registrert litt mer kvikksølv i ørreten i Mjøsa de siste årene, kan ikke dette skyldes på renseanleggene. SFT antar at 75 prosent av kvikksølvtilførslene i Mjøsa er langtransportert med luftstrømmene.

- Betryggende

PCB-nivået har heller ikke økt. Tilførslene av PCB via renseanleggene er omtrent på samme nivå, noe man også ser ved at konsentrasjonene i mjøsfisken har vært stabilt på hele 2000-tallet.

"SFT mener det er betryggende at det nå er lave utslipp av miljøgifter fra kommunale renseanlegg til Mjøsa," heter det i pressemeldingen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.