INDUSTRI

Minst 100 må gå i Store Norske

Rundt en tredel av selskapets ansatte på Svalbard.

Det blir redusert drift i Svea og Lunckefjell, mens gruve 7 utenfor Longyearbyen foreløpig ikke blir berørt av spareplanene.
Det blir redusert drift i Svea og Lunckefjell, mens gruve 7 utenfor Longyearbyen foreløpig ikke blir berørt av spareplanene. Bilde: NTB scanpix
24. nov. 2014 - 21:47

Gruveselskapet Store Norske , som beskriver seg selv som en hjørnesteinsbedrift på den arktiske øygruppen, varslet allerede før helgen at det lå an til omfattende innsparinger og reduksjoner.

Mandagens vedtak er en følge av lave kullpriser på verdensmarkedet. Opplegget innebærer redusert drift i Svea Nord og Lunckefjell.

I Gruve 7, som leverer kull til kraftverket i Longyearbyen, fortsetter driften som normalt. Lønnsomheten der vil bli vurdert senere.

Starter umiddelbart

– Vi beklager sterkt at vi må si opp ansatte, men det er nødvendig å redusere driften og kutte kostnader dersom selskapet skal overleve. Alternativet er styrt avvikling nå. Samtidig er det viktig å være klar over at krisen i Store Norske ikke er over med dette, sier styreleder Annette Malm Justad.

Hele organisasjonen vil bli berørt, og nedbemanningsprosessen starter umiddelbart.

– Det er klart at dette er en trist dag for Store Norske. Jeg skjønner godt at de ansatte føler stor usikkerhet rundt det som nå skjer. På en annen side er dette helt nødvendige tiltak som Store Norske er nødt til å gjøre for å berge selskapet videre, sier administrerende direktør Per Andersson til NRK.

Zeppelinobservatoriet: Bli med i verdens nordligste taubane

Større løsning

Selskapet sier alt tyder på at kullprisen vil holde seg på et lavt nivå også i tiden som kommer, og at det fører til betydelige underskudd.

Den nye driftsplanen er ikke tilstrekkelig til å sikre Store Norskes fremtid, og ytterligere tiltak utredes, heter det i en pressemelding mandag kveld.

– Det driftsopplegget styret nå har vedtatt, er et helt avgjørende element i en større løsning for å sikre virksomheten. I tillegg er vi avhengige av å finne en finansieringsløsning som er akseptabel for både eierne og banken. Dette arbeides det nå intenst med, og vi regner med å kunne presentere vårt forslag for Næringsdepartementet innen utgangen av januar, forteller Justad.

Store Norske har 320 ansatte på Svalbard og omtaler seg selv som «en viktig bidragsyter til et stabilt og robust samfunn i Longyearbyen».

Les også:

Oljebransjen: Oppsigelsene sjeldent godt varslet. Fagforeningen: Helt uenig

Oljeleverandørene har kuttet 4000 innleide det siste året

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.