NATURVITENSKAP

Minneproblem på Mars

Instrumentene om bord på Opportunity blir testet og kontrollert fra ekspedisjonshovedkvarteret I California.

De viktigste vitenskapelige verktøyene er i orden på Opportunity.

Spirit-roveren har imidlertid fått problemer med internhukommelsen i en sentral dataenhet. Kommunikasjonen mellom Jorda og fartøyet fungerer og Spirit lystrer. Det er derfor godt håp om å rette problemet.

Panaorma-kameraene på opportunity sender stadig bilder fra krateret der kjøretøyet befinner seg. Et nytt panoramabilde er frigitt. Det er sammensatt av 24 enkeltbilder og fargebehandlet for å gjengi fargene mest mulig korrekt. Forskerne er svært fornøyd med detaljene og landskapet som åpenbarer seg.

Bildet viser mørkere overflate enn der Spirit er ¿ på motsatt side av Mars - og lysere partier der Opportunitys landingsenhet har rullet. Fjell eller store steiner stikker opp av den røde sanden.

Opportunity vil fortsette å ta bilder fra det 22 meter store krateret i landingsområdet, kalt Meridiani Planum. Først om en uke vil kjøretøyet forlate landingsplattformen.

De tre instrumentene som er testet og fungerer normalt på Opportunity er et mikroskopkamera, et alfaprtikkel røntgenapparat og et Mössbauer spektrometer for å finne jernholdige mineraler.

Datamaskinen om bord på Spirit har skapt problemer de siste dagene. En feil fører til at datamaskinen resetter seg en gang i timen. Nå er maskinen satt i et modus som hindrer bruk av Flash-minnet og dermed er resettingen stanset.

Flash-minnet benyttes til å lagre informasjon over natta som ellers ville gå tapt mens kjøretøyet ¿sover¿ og RAM-minnet tømmes på grunn av strømmangel når sola er nede.

Nå skal Flash-minnet med informasjon fra reisen fra Jorda til mars slettes for å gi plass til mer informasjon fra Mars-oppholdet. Reiseminnet er ikke lenger nødvendig..

Begge kjøretøyene skal de neste månedene samle inn mer vitenskapelig materiale og forhåpentlig slå fast om det har vært liv på planeten.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.