BLOG

Minitest av Opera Mobile 10 beta

Det er bare å innse det: Symbian-telefoner med S60 har aldri vært noe spesielt å surfe på. Nokias nettleser viser nettsider på en helt grei måte, men har du først surfet på en skikkelig trykkskjermtelefon blir det ikke helt det samme.Nå har heldigvis gjengen i Opera Software tatt ansvar og lansert en betautgave av Opera Mobile 10 til S60. Og den kommer til telefoner både med og uten trykkskjerm (3rd og 5th edition). Personlig bruker jeg Nokia E71 til daglig, så jeg var selvsagt spent på om jeg endelig kunne få surfet skikkelig på denne telefonen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
4. nov. 2009 - 15:16

La meg bare begynne med å ødelegge spenningen. Svaret er ja. Klart og tydelig.

For i forhold til den Webkit-baserte nettleseren Nokia leverer med telefonene sine er dette virkelig en skikkelig surfeopplevelse. Opera Mobile 10 beta viser virkelig nettsider på samme måten som på PC-en, med unntak av at den tilpasser teksten til skjermbredden. Lasting av sider går raskt, og de fungerer sånn omtrent som du vil at de skal fungere.

Noen ting er ikke helt på stell. Jeg forsøkte å oppdatere status på Facebook via Opera, men det gikk av en eller annen grunn ikke. Det er heller ikke noe støtte for Flash, så å sitte på Youtube eller Weebls-stuff blir fort litt kjedelig.

Bortsett fra dette ser dette bra ut, og det er på langt nær så kryptisk som Opera Mobile 8.65, som er den siste fulle utgaven av Opera Mobile til S60. Den utgaven kan man jo ikke bruke uten å ha med seg en lang jukselapp (ja, jeg overdriver) over alle snarveistastene man skal bruke.

I Opera Mobile 10 beta er det enklere. Snarveier bruker du med kombinasjonene stjerne elller firkant, og et tall. Trykker du bare stjerne eller firkant går det et sekund eller så, så popper det opp en liste over snarveier. Er det en du bruker ofte (for eksempel "reload") lærer du deg fort at kombinasjonen er firkant+null. Dette er rimelig smart løst.

En annen ting i alle fall jeg elsker med Opera Mobile 10 er at du har et adressefelt på toppen av skjermbildet. På Nokias innebygde nettleser må du trykke "valg" -> "gå til web-adresse" -> taste adresse og "gå til". I Opera trykker du "meny", så dukker det opp et adressefelt akkurat som på PC-en. Der er det også et eget felt for å google. Meget smart.

Nettleseren har støtte for faner. Disse kan du raskt skifte mellom om du henter frem menyen. Det er også støtte for Opera Turbo, en teknologi som gjør at nettsidene krympes hos Operas tjenere før du laster dem inn på telefonen. Det gjør at du trenger å laste inn mindre data, og dermed får lavere telefonregning. Det er som på Opera Mini, som kun laster nettsider på denne måten.

Det som jo er litt dumt er at du må navigere med piltasten på telefonen. Du kan hoppe i sidene ved å bruke talltastene. Men i det hele tatt er det mer knot med å navigere uten trykkskjerm. Så er det også litt dumt at det kun er to zoom-moduser: Oversikt eller 100 prosent zoom. Det er mulig å endre zoomprosenten til fra 60 til 200 prosent i innstillingsmenyen, men det er ikke mulig å enkelt zoome litt ut eller inn rett i nettleseren.

Men uansett så er det her nesten uendelig mye bedre enn den trege og litt lite brukervennlige nettleseren Nokia har puttet inn i telefonen på forhånd. Nå er kanskje ikke Opera Mobile direkte lynrask den heller, men jeg liker det. Og jeg gleder meg til å punge ut for den ferdige fullversjonen. For nå kan jeg endelig surfe på mobilen uten å rive meg i håret.

Du kan laste ned Opera Mobile 10 beta på Opera.com. Det er gratis, og det er ingen grunn til å la være hvis du har en S60-telefon. Betaen kan også brukes på S60-telefoner med trykkskjerm.

Innlegget er skrevet av Marius Valle

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.