KARRIERE

Mingletips for sjenerte

FESTIVITAS: Som seg hør og bør ble dagen feiret med champagne.
FESTIVITAS: Som seg hør og bør ble dagen feiret med champagne.

La oss si det rett ut: Å bygge nettverk er ikke like naturlig for alle.

Det er mulig

Noen av oss er mindre utadvendt enn andre, og trives ikke med overfladisk smalltalk med folk vi knapt kjenner.

Forsøkene ender ofte med pinlig stillhet, svette armhuler og synkende sosial selvtillit.

Likevel er det mulig å drive effektiv nettverksbygging, skriver ITWorld.com.

Her er deres råd:

Begynn i det små. Øv deg på folk du kjenner litt, gå så videre til folk du ikke kjenner, men vet hvem er. Slik kan du gradvis bygge opp din sosiale selvtillit og lære deg kunsten å bygge nettverk.

Ikke unnskyld deg. Innadvendte personer ber ofte om unnskyldning når de ber noen om hjelp eller tar kontakt med folk av andre årsaker. Dropp dette. Det signaliserer at du er usikker og en smule uprofesjonell. Husk at du som kontakt og bekjentskap er like mye verdt som andre.

Lytt til instinktene. Mennesker er sosiale dyr. Sjenerte er ofte sjenerte fordi de føler at de ikke har lyktes sosialt sett. Det betyr at det å være sjenerte ikke er en permanent tilstand.

Vær deg selv. Selv andre er mer utadvendte enn deg, trenger du ikke å forsøke å opptre som en glatt selgertype. Ikke overdriv. Det blir gjennomskuet. Vær en litt mer utadvendt utgave av deg selv.

Bruk interesser og hobbyer. Det er alltid enklere å finne tonen med folk du har noe til felles med. Oppsøk miljøer, foreninger og klubber som organiserer aktiviteter du er interessert i.

Be om å bli introdusert for folk. Mange innadvendte finner en person som de holder seg til hele tida, for eksempel i løpet av en konferanse. Be i stedet denne personen om å introdusere deg for folk hun kjenner. Gjør det samme med andre du treffer.

Vær sjenerøs. Ikke tenk at du ikke har noe tilby, for eksempel en jobb eller andre ettertraktede kontakter. Byr du på deg selv og er en givende person å ha med å gjøre, er det mer enn nok.

Vær forberedt. Still med noen gode åpningsreplikker, som du kan bruke når det faller naturlig. Tenk også gjennom hva du skal svare når du får ulike spørsmål.

Følg opp. Ikke bare del ut visittkort og annen kontaktinformasjon. Send en e-post i etterkant av treffet. Og har du sagt du skal sende en link eller en rapport? Gjør det.

Ta risiko. Forsøk å komme over frykten for å bli avvist. Husk at andre kan ha det på samme måten. Forsøk å forestille deg at du er flinkere sosialt enn for noen måneder siden. Prøv å gi deg selv et mentalt løft.

Søk hjelp. Hjelper ikke noe av dette og du ikke kommer noen vei? Da er det på sin plass å søke profesjonell hjelp – for eksempel en psykolog.

Bli en god nettverksbygger

Slik blir du headhuntet

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.