KRAFT

Millionbot til Nord Pool Spot

Bøtelegges av EU-kommisjonen for konkurransehemmende virksomhet.

Nord Pool Spot forklarer bruddet på konkurranseregelverket med at de tok sine egne hjemmemarkeder i Norden og Baltikum som en selvfølge.
Nord Pool Spot forklarer bruddet på konkurranseregelverket med at de tok sine egne hjemmemarkeder i Norden og Baltikum som en selvfølge. Bilde: Colorbox
Øyvind LieØyvind LieJournalist
5. mars 2014 - 13:14

Nord Pool Spot (NPS) får en bot på drøyt 2,3 millioner euro, rundt 19 millioner kroner, mens europeiske Epex Spot bøtelegges for over 3,6 millioner euro.

Kommisjonen mener de to i en periode var enige om ikke å konkurrere.

– Slik oppførsel bryter med EUs konkurranseregler som forbyr karteller og begrensende praksis, opplyser EU-kommisjonen om reglene som også gjelder i EØS-avtalen.

Les også: 75 prosent av Europas kraftmarked er nå koblet sammen

Viktige

– Kraftbørser er viktige for effektive elektrisitetsmarkeder. I en tid der de fleste europeiske forbrukere er bekymret for stigende strømpriser, er jeg spesielt fornøyd med at vi har fått en slutt på enigheten om markedsdeling mellom Epex og Nord Pool Spot, sier EUs konkurransekommissær Joaquín Almunia i en pressemelding.

Epex Spot har sin base i Frankrike, men opererer også i Tyskland, Østerrike og Sveits.

EU-kommisjonen mener reglene ble brutt i en periode på minst sju måneder fra 2011 til 2012. Eftas overvåkingsorgan Esa gjennomførte en uanmeldt inspeksjon hos NPS i februar for to år siden.

Les også: Christian Michelsen Research vil opprette nytt statlig fornybarselskap

Utvidet samarbeid

EUs konkurransemyndigheter mener et it-samarbeid mellom kraftbørsene ble utvidet til også å omfatte samarbeid som hemmet fri konkurranse.

– De to kraftbørsene ble enige om ikke å konkurrere med hverandre, spesielt gjennom å dele territorier mellom seg, sier Almunia, og Kommisjonen mener det ble gjort for å beskytte nasjonal posisjon og for å dele land der det ble planlagt markedsutvidelse.

– Dette var selvsagt et klart brudd på reglene våre som strengt forbyr karteller i EØS, sier konkurransekommissæren.

– Tok hjemmemarked som selvfølge

Nord Pool Spots kommunikasjonssjef Stina Johansen sier til Teknisk Ukeblad at selskapet erkjenner å ha brutt regelverket ved å ha diskutert integrasjon i det europeiske kraftmarkedet for detaljert med Epex Spot.

Selskapet godtar derfor boten.

– Hvordan kunne dette skje?

– Den største feilen er at man har tatt egne hjemmemarkeder som en selvfølge. Det er ingen unnskyldning, men det kan være en forklaring at man historisk har hatt en situasjon hvor det har vært naturlig at Nord Pool Spot har dekket Norden og Baltikum, sier Johansen.

– Hvor alvorlig ser dere på det?

– Det er klart at det er en alvorlig sak. Vi er de første til å beklage at det har skjedd. Vi har tatt mange grep for å hindre at det skal skje igjen. Vi har iverksatt et program der vi blant annet utdanner de ansatte i konkurranseregelverket og innført strenge prosedyrer for å vurdere alle nye prosjekter og avtaler for å sikre at de er i tråd med regelverket, sier Johansen.

Les også:

Her er verdens største offshore-anlegg for høyspent likestrøm

Tønsberg kan miste verdens største kablingsmaskin  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.