KRAFT

Milliardsprekk og forsinket Kårstø-rens

Ole K. Helgesen
27. feb. 2008 - 22:28

NVEs rapport om CO 2-håndtering på Kårstø har ligget til grunn for myndighetenes renseprosjekt ved gasskraftverket.

Den konkluderer med at renseanlegget vil koste 3,6 milliarder kroner. Men ifølge tall fra en kontraktør vil trolig kostnadene øke til 6 milliarder kroner på grunn av økte priser på utstyr og materialer og høyere lønnskostnader.

Les også: Skal fange CO2 - og slippe den ut igjen
Konkurranse om Kårstø-CO2
Kårstø i Gassnovas hender

Mer og mer

–Ifølge tall vi har fått, økte kostnadene for Kårstø-renseanlegget fra 3,6 milliarder til 5 milliarder fra 2006 til 2007. Og man kan regne med at kostnadene har steget med ytterligere 15-20 prosent etter dette, sier Henrik Solgaard Andersen, prosjektansvarlig for CO 2 Value-chain i StatoilHydro. Han understreker at det MW Kellogg, EPC- kontraktøren i NVEs rapport, som har kommet med tallene.

Kapitalkostnadene utgjør rundt halvparten av de totale livsløpskostnadene ved prosjektet, ifølge NVE-rapporten.

Ny forsinkelse

I tillegg til kostnadseksplosjonen, kommer det trolig en ny forsinkelse i prosjektet.

NVE-rapporten fastslår at det må tas en investeringsbeslutning i løpet av 2008 for at anlegget skal kunne være på plass innen 2012 som er regjeringens mål.

Men Gassnova skal ikke levere grunnlaget for en investering før september 2009. Investeringsbeslutningen blir neppe tatt av den sittende regjering.

Innrømmer

Olje- og energiminister Åslaug Haga innrømmer at man ikke vet når Kårstø-anlegget kan stå ferdig.

– Investeringsgrunnlaget for C0 2-fangstanlegget på Kårstø skal framlegges fra Gassnova september 2009. Vi vil da få et godt grunnlag for å vite når fangstanlegget kan stå klart, hevder hun i et skriftlig svar til Stortinget om tidsplanen. Statssekretær Liv Monica Stubholt understreker i en e-post til Teknisk Ukeblad at regjeringen fremdeles har ambisjoner om ferdigstillelse innen 2012.Frykter skrinlegging

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, frykter at hele renseprosjektet blir skrinlagt. Han krever at regjeringen endrer framskynder investeringsbeslutningen.

– Når man utsetter investeringsbeslutningen til etter neste stortingsvalg, er det stor fare for at prosjektet ikke blir ferdigstilt innen 2012. Dessuten risikerer vi å få en regjering som ønsker å skrinlegge hele prosjektet. Dette kan fort skje hvis vi får en ren Arbeiderpartiregjering eller hvis FrP kommer i regjeringsposisjon. Derfor må investeringsbeslutningen flyttes til før valget i 2009, krever Haltbrekken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.