KRAFT

Skal fange CO2 - og slippe den ut igjen

Mona Strande
24. jan. 2008 - 13:41

Aker og datterselskapet Aker Clean Carbon vil selv betale for et karbonfangstanlegg på Kårstø. Det skal etter planen stå klart på slutten av 2009, og kunne fange 100.000 tonn CO 2 årlig.

Men de første driftsårene skal all CO 2 fra fangstanlegget slippes ut igjen.

Ingen deponeringsplaner

- Pilotanlegget bygges for å kunne optimalisere teknologien, og sørge for at vi får testet den skikkelig. Vi har foreløpig ingen planer for hvordan CO 2 skal transporteres og deponeres, sier Martinius Brandal. Han er konsernsjef i Aker Kværner og påtroppende styreleder i Aker Clean Carbon.

CO 2 vil derfor bli sluppet ut frem til et system for transport og deponering i statlig regi er på plass.

Rådgiver i miljøorganisasjonen ZERO, Audun Rødningsby, forventer at regjeringen sørger for å få på plass en deponeringslønsing så fort som overhodet mulig, slik at man kan begynne å deponere renset CO 2 så snart demoanlegget står klart.

- En rørløsning til Sleipner-feltet er en aktuell løsning som bør kunne realiseres raskt, sier han.

Egen energiforsyning

Aker Clean Carbon vil selv stå ansvarlig for bygging og drift av karbonfangstsenteret, men må i dialog med relevante myndigheter og eiere av anlegget på Kårstø for å avklare muligheten for tilkobling.

Nøyaktig hvor på Kårstø det skal ligge, er heller ikke klart.

- Vi er i dialog om tomteareal. Vi trenger vel en tomt på cirka 160 x 50 meter. Det er satt av areal til fullskalaanlegget, men hva som gjøres med pilotanlegget må diskuteres, sier prosjektleder for etableringen av Aker Clean Carbon, Jan Roger Bjerkestrand.

Når karbonfangstanlegget kommer på plass skal det være helt selvdrevent, gjennom et flisfyrt bioanlegg på 13 MW.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.