OFFSHORE

Milliardene strømmer inn

FORNØYD: Generaldirektør Eivind Reiten kan sammen med resten ledelsen i Norsk Hydro gni seg i hendene. Aldri før har inntektene vært så store.
FORNØYD: Generaldirektør Eivind Reiten kan sammen med resten ledelsen i Norsk Hydro gni seg i hendene. Aldri før har inntektene vært så store. Bilde: KNUT STRØM
Anders J. Steensen
1. nov. 2005 - 08:00

100 år etter at Norge ble selvstendig nasjon har de to selskapene til sammen hatt inntekter på formidalble 412 milliarder kroner.

Av dette sitter Staten igjen med 66 milliarder i skatt, mer enn 100 ganger statsbudsjett i 1905.

Det er høye oljepriser som gir rekordresulteter. Oljeprisene har i gjennomsnitt økt med 43 prosent siden i fjor, mens gassprisene har økt med 25 prosent. Dette gir de to statskontrollerte selskapene gode tider.

Olje og metall

Det er ikke bare olje som gir solide overskudd. Hydro Alulminium Sunndal, som er verdens mest effektive og avanserte aluminiumsverk, kan vise til et overskudd på 100 millioner kroner i måneden.

Høy pris på aluminium, ca 5500 kroner tonnet, pluss 5000 tonn mer produsert aluminium enn budsjettert, gir klingende mynt i kassen.

For Statoil drar også økt utenlandsproduksjon i positiv retning. Oljeinntektene fra blant annet Angola begynner å merkes i resultatene.

Inntektene går opp, samtidig som skatten går ned, siden alle som produserer på olje på sokkelen må betale en grunnrente, særskatt på 50 prosent, på toppen av vanlig selskapskatt av overskuddet av olje de tar på sokkelen. Denne grunnrenten teller ikke på olje som utvinnes i andre land.

Les mer om: