OFFSHORE

Miljøgass til Haukeland

I dag åpner statsråd Olav Akselsen naturgassforsyningen til Haukeland sykehus i Bergen. Sykehuset skifter ut en av sine oljekjeler på 9 megawatt (MW) og har installert gassbrenner slik at den heretter kan kjøres på naturgass som alternativ til olje.

Overgangen til naturgass gir prisgevinst og reduserer utslippene av karbondioksid med 30 prosent og nitrogenoksider med 70 prosent. Samtidig forsvinner utslipp av sotpartikler, svovel og karbonmonoksid, opplyser teknisk drift- og vedlikeholdssjef Thorbjørn Haug.

Gassen kjøres på tankvogner fra Kollsnes til en mottaksstasjon for CNG ved Store Lungegårdsvann, hvor gassen blir trykkredusert. Herfra føres gassen en drøy kilometer i lavtrykksrør til Haukeland Sykehus. Ifølge avtalen skal Naturgass Vest levere 15.000 kubikkmeter gass hver dag.

Haukelandprosjektet er et ledd i Naturgass Vests satsing på distribusjon av naturgass i Bergens-region. Selskapet vil legge en gassledning fra Kollsnes til Hansastaden. Mulige traséer og kostnader for et høytrykksrør i sjøen fra Kollsnes til Bergen via Horsøy på Askøy og Ågotnes på Sotra, og traséer og kostnader for et lavtrykk distribusjonssystem i Bergen, er ferdig utredet.

Sykehuset på 270.000 kvadratmeter henter resterende oppvarming fra dampkjeler på henholdsvis 10 MW og 16 MW (oljekjel), og 24 MW (elektrokjel). Dampen brukes i tillegg til sterilisering.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.