FORSVAR

Militær romsatsing på Andøya får 150 millioner

Andøya Spaceport skal få en stor pengesum i statsbudsjettet til utbygging for militære formål, bekrefter forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Forsvarsministeren mener Andøya Spaceport vil kunne bli en viktig strategisk ressurs for både sivil og militær oppskyting av satellitter fra Europa. Bildet er fra en tidligere rakettoppskyting på Andøya Space Center.
Forsvarsministeren mener Andøya Spaceport vil kunne bli en viktig strategisk ressurs for både sivil og militær oppskyting av satellitter fra Europa. Bildet er fra en tidligere rakettoppskyting på Andøya Space Center. Foto: Trond Abrahamsen, Andøya Space Center(ASC)
6. sep. 2023 - 15:08

Regjeringen går inn med 150 millioner kroner til militær romsatsing på Andøya. I tillegg topper de bevilgningen fra revidert nasjonalbudsjett med 310 millioner til blant annet tilpasninger på Andøya flystasjon, skriver NRK.

– For landet er dette en milepæl i et helt nødvendig arbeid for å bevare vårt militære behov i romdomenet, sier Gram.

Det foregår for øyeblikket bygging av ny utskytingsbase for satellitter på Andøya, og pengene handler blant annet om å få satellitter raskt opp i bane.

– I en fremtidig sikkerhetspolitisk krise kan satellitter bli utsatt for sabotasje og militære anslag. Andøya Spaceport vil da bli en viktig strategisk ressurs for både sivil og militær oppskyting av satellitter fra Europa, og et nasjonalt bidrag i alliert romsatsing gjennom Nato.

PST sier at kinesiske fartøy kan bli brukt til etterretning. – Det vil kunne foregå på samme måte som med russisk informasjonsinnhenting. Enten at de aktivt søker etter informasjon, eller at de passivt rapporterer videre informasjon som de kommer over i sitt normale virke, sier kontraetterretningssjef Inger Haugland i PST.
Les også

PST advarer om at kinesiske fartøy kan bli brukt som spionskip

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.