ENERGI

Mildner Tre Kløfter-kritikk

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
10. okt. 2003 - 10:36

Yichang, Kina: Et fint slør av forstøvet vann legger seg over statssekretær Brit Skjelbred i Olje- og energidepartementet, mens 26.000 kubikkmeter vann pr. sekund dundrer ut av flomslusene under henne.

Vannspruten brer seg rundt demningen, mens tre turbiner i kraftstasjonen ved siden av produserer sårt etterlenget grønn kraft. Norges holdning til prosjektet har vært og er fortsatt - ambivalent.

- Vi har ikke noe problem med å forstå og respektere kinesiske argumenter for å bygge demningen og kraftstasjonen. Beslutningen er tatt av Kina for lenge siden, og byggingen er i gang. Nå er det viktig å følge med og påse at alle mulige konsekvenser for miljø, økologi og mennesker blir kartlagt og fulgt opp på forsvarlig måte, sier Brit Skjelbred.

Norsk kompetanse

Statssekretæren var på en ukes tur i Kina i slutten av september for å sette seg inn i kinesiske utfordringer på vann- og elkraftsiden samt vurdere mulige samarbeidsprosjekter. Besøket til flomkontroll- og vannkraftprosjektet Three Gorges var ett av høydepunktene. Myndighetene i Kina uttrykte ønske om å få norsk kompetanse inn for å overvåke flere aspekter av prosjektet.

- På det stadiet prosjektet nå er kommet, kan vi bidra med å reduserer ulemper og eventuelle negative konsekvenser, sier Skjelbred.

Hun har merket seg at det i det akademiske miljø er skepsis til megaprosjektet. Skepsisen dreier seg i liten grad om flyttingen av ca. 1,2 millioner mennesker, som vestlige motstandere er opptatt av.

- Blant universitetsutdannede er det større bekymring over at store kulturverdier legges under vann, sier Wang Ruoping, lege og engelsklærer i Beijing og Wuhan. Han hevder at flertallet av kinesere ikke ser det som problematisk å flytte en stor mengde mennesker. - Forståelsen for å hindre flom og produsere strøm er utbredt, men det er verre med vår historie og verdens kulturarv som forsvinner for alltid etter hvert som vannet stiger, sier han.

Problemer

Hittil er fire turbiner ferdig installert, men bare tre er satt i produksjon og leverer strøm til nettet. Den fjerde turbinen er offisielt klar til å produsere strøm, men skal ifølge utbyggerne ikke kobles på nettet på grunn av for dårlige overføringslinjer. Ifølge vestlige kilder som installerer turbiner og generatorer, er det andre tekniske problemer som hindrer at den fjerde av 14 turbiner kobles på.

- Det er ingen uforutsette problemer, sier professor Chen, som har jobbet med prosjektet siden starten i 1993. Prestisjeprosjektet til180 milliarder yuan (ca. 160 milliarder kroner) kjøres stramt. Hittil er så å si alle tidsfrister holdt.

Med stolthet viser professoren anleggsområdet for tredje og siste fase av utbyggingsprosjektet. Andre fase nådde en milepæl i sommer da flomslusene ble stengt 1. juni og vannet i Yangtze begynte å stige. 15. juni ble slusene åpnet etter at vannet hadde steget 69 meter. Da var 720.000 mennesker flyttet ut av områdene som nå ligger under vann. Bønder skal ifølge myndighetene ha fått ny jord og nye hus eller jobb og leilighet i byer. Unge mennesker har fått subsidierte leiligheter og hjelp til nye jobber .

Inntektene fra stømsalget fra de første turbinene tikker inn, og fullføringen av første kraftstasjon nærmer seg slutten. Nå er byggingen av resten av demningen og kraftstasjon med plass til 12 x 700 MW-turbiner i høyre del godt i gang.

I 2009 skal anlegget med 26 turbiner på totalt 18.200 megawatt være ferdig og flomrammede områder ned mot kysten være tryggere mot oversvømmelser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.