KRAFT

Midtnorsk gasskrav til regjeringen

HAR FÅTT BREV: LO, NHO, Skognæringen og Bondelaget i Midt-Norge krever at Riis-Johansen og resten av regjeringen gjør noe med kraftsituasjonen nå.
HAR FÅTT BREV: LO, NHO, Skognæringen og Bondelaget i Midt-Norge krever at Riis-Johansen og resten av regjeringen gjør noe med kraftsituasjonen nå. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Mona StrandeMona StrandeJournalist
24. feb. 2010 - 07:54

Senterpartiet i Trondheim mener den eneste løsningen på strømkrisen i Midt-Norge er å ta i bruk mobile gasskraftverk. De får støtte av NHO og en samlet fagbevegelse.

LO, NHO, Skognæringen og Bondelaget i Midt-Norge har sendt et felles brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap), olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) og nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap), hvor de krever at de rødgrønne lemper på miljøkravene for å demme opp for kraftkrisen.

Skader næringslivet

– Vi har ikke tid til å vente lenger. Regjeringen må sørge for at gasskraftverk kan startes nå. Kraftsituasjonen skader næringslivet og virker sterkt konkurransevridende, sier NHO-sjef i Trøndelag Merethe Storødegård til Dagens Næringsliv (DN).

De mener regjeringen både må sette i verk de mobile gasskraftverkene og sørge for at permanente kraftverk får godkjennelse til oppstart.

Kommunalråd Tone Sofie Aglen og leder i Trondheim Sp, Anita Utset, mener prissituasjonen forsvarer start av det mobile gasskraftverket på Tjeldbergodden, skriver Adresseavisen.

– Det må mer kraft til nå. Derfor ber vi nå regjeringen om å instruere Statkraft til å slå på det mobile reservekraftverket, sier Sp-lederne.

SV sterkt uenig

Varaordfører Arne Braut (Sp) i Sør-Trøndelag fylkeskommune mener regjeringen enten må sette i gang de mobile gasskraftverkene kjapt eller gjøre hele Norge til ett prisområde.

– Det er et paradoks at årsaken til vår kraftkrise er en vellykket industripolitikk. Faktum er at vi her i Midt-Norge har lykkes med å skape arbeidsplasser på kraftkrevende industri. At det i neste omgang skal bli et problem for oss som bor her, er uakseptabelt, sier han til Vårt Land.

SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen er sterkt uenig i at gasskraft er løsningen på kraftkrisen i Midt-Norge.

– Situasjonen er alvorlig, men det er ingen krise. Dette er kortsiktige løsninger, bare gjort for å hilse hjem til velgerne, sier Valen til avisen.

Ekstraordinære tiltak

Mandag var strømprisen 22 ganger høyere i Trondheim enn i Kristiansand.

Sp-lederne mener myndighetene har mye av ansvaret for at forbrukerne får enorme strømregninger, siden politikken de siste tiårene har fått folk til å bytte ut oljefyring med elektrisitet.

– Vi er inne i en ekstraordinær situasjon, og da kreves ekstraordinære tiltak. Det betyr noe mer CO2 og NOX-utslipp over en periode, men Statnett har brukt opp alle andre virkemidler, mener Aglen og Utset.

På kort sikt mener de også at forbrukerne i Midt-Norge må få en lignende kompensasjon som de tre nordligste fylkene har: fritak fra elavgift og moms på elektrisk kraft.

– Ikke vent på Mongstad

Trondheim Sp sier de vil presse på for en rask saksbehandling og godkjennelse av de omstridte Fardal-Ørskog-kraftlinjene. De ber også regjeringen om å lempe på konsesjonsbetingelsene for Industrikraft Møres gasskraftplaner på Aukra.

– I konsesjonen til Industrikraft Møre heter det at de må vente til CO2 – rensing er gjennomført på Mongstad. Det kan vi ikke vente på, sier de to politikerne til Adresseavisen.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner uttalte til NTB tirsdag at kraftsituasjonen i Midt-Norge er så alvorlig at det er akseptabelt med gasskraftverk uten rensing i en overgangsperiode. Frp støtter også dette.

Olje- og energidepartementet har imidlertid presisert at det ikke er aktuelt å lempe på kravene.

– Vi har hatt møte med Statnett og blitt forsikret om at de tiltak som er iverksatt, er tilstrekkelige. Jeg vil ikke spekulere på om åpning av gasskraftverk ville ha gjort noe med kraftprisen, sier statssekretær Robin Kåss (Ap) til DN. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.