SAMFERDSEL

Middelhavskorridoren: 3000 km lang høyhastighetsbane er i farta

Nok skritt er tatt i utvidelsen av den 3000 kilometer lange høyhastighetskorridoren i Middelhavet. Den vil forbinde den sørligste delen av Spania med den nordligste delen av Ungarn, med en toppfart på 350 km/t på noen av rutene.

Middelhavskorridoren skal forbinde Spania og Ungarn med høyhastighetstog.
Middelhavskorridoren skal forbinde Spania og Ungarn med høyhastighetstog. Illustrasjon: Acciona
Henrik Vinther Nielsen, Ing.dk
10. mars 2022 - 11:00

I 2030 vil Spania og Ungarn være forbundet med en omtrent 3000 kilometer lang høyhastighetslinje fra Algerica i Sør-Spania til Záhony på den ungarsk-ukrainske grensen.

Det neste steget i korridoren ble nettopp tatt, da et konsortium bestående av selskapene Acciona og Ferrovial vant anbudet om å bygge en 37 kilometer lang strekning mellom de to spanske byene Lorca og Pulpí.

Planleggingen og utvidelsen av Middelhavskorridoren startet for alvor i 2014, men utvidelsen av det eksisterende nettverket har pågått siden 1990-tallet.

Korridoren var opprinnelig planlagt ferdigstilt i 2020, men har blitt utsatt flere ganger, med en nå foreløpig sluttdato for den spanske delen i 2026. Den beveger seg langs Middelhavet til Frankrike, hvoretter den svinger opp mot Lyon og videre mot Ungarn.

Toppfarten på strekningen er rundt 350 km/t på enkelte strekninger, med 200 km/t som laveste toppfart.

Middelhavskorridoren består av en lang rekke strekninger som forbinder ulike deler av Europa. <i>Illustrasjon:  Mediterranean Rail Freight Corridor</i>
Middelhavskorridoren består av en lang rekke strekninger som forbinder ulike deler av Europa. Illustrasjon:  Mediterranean Rail Freight Corridor

 

Europa henger sammen

Middelhavskorridoren er en del av den europeiske TEN-T-planen, som består av ni europeiske strekk som skal knytte sammen EU. Også veien fra Norge til sør i Italia er med, i den såkalte Skandinavia-Middelhavskorridoren.

Selve planen har vært på tegnebrettet siden 80-tallet, og flere av delene er ferdigstilt, blant annet Øresundsbroen.

Forsinkelser

Flere av prosjektene har vært rammet av store forsinkelser, blant annet selve middelhavskorridoren, der den spanske delen som nevnt ventes å stå ferdig i 2026, mens den samlede traseen neppe er ferdig før en gang på 2030-tallet.

Strekningen som nå nettopp er tildelt Acciona-Ferrovial-konsortiet, har et budsjett på ca. 1,6 milliarder norske kroner. I tillegg til byggingen av selve linjen skal det også bygges 1,2 kilometer broer, 10 viadukter og «28 andre strukturer»», skriver Acciona i en pressemelding. Strekningen forventes å stå ferdig om tre år.

Denne artikkelen ble først publisert på Ingeniøren.

- Togene kjører en perfekt timeplan helt automatisk, energioptimalisert og med nøyaktighet ned til sekundet, sier Roland Busch, direktør i Siemens AG, om selskapets selvkjørende passasjertog.
Les også

Verdens første selvkjørende tog skal frakte 30 prosent flere passasjerer med 30 prosent lavere energibruk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.