MOBIL

Microsoft lanserte Windows Phone 7 Series

Når Microsoft-sjef Ballmer stiller personlig, vet man at noe er i gjære. I dag lanserte selskapet noe vi nesten ikke kan kalle en oppgradering, men et helt nytt operativsystem. 

15. feb. 2010 - 14:46

Det er flere uker siden ryktene om en mulig Windows Mobile 7-lansering begynte å svirre på alt fra små blogger til store medier. I kjølvannet av disse blomstret også ryktene om en Zune-telefon opp på nytt, til tross for at Microsoft ter. idligere har sagt rett ut at de ikke planlegger å lansere noen egen telefon. 

I dag bekreftet selskapet at de slett ikke har noen telefon på gang, men til gjengjeld kunne Mr. Ballmer dra en nydelig erstatning for Windows Mobile 6.5 opp av hatten. 

Windows Phone 7 Series - tilbake til start

Visepresident i Windows Phone, Joe Belfiore, gav en omfattende gjennomgang av den nye plattformen. Og her er det ikke mye som minner om tidligere Windows Mobile-versjoner. Microsoft har rett og slett tatt hele plattformen fra hverandre, og bygget alt opp på nytt. 

Belfiore kunne fortelle at de rett og slett har innsett at det ikke går an å lage en mobilplattform på samme måte som man lager en PC-plattform, samtidig som det blir mer og mer vanlig å forvente at funksjonene fra PCen også er på plass i mobiltelefonen. 

Belfiore poengterte at mens du på en PC gjerne blar gjennom flere programmer og vinduer kontinuerlig, er ikke dette særlig praktisk på en mobiltelefon med begrenset skjermstørrelse. Derfor er hele Windows Phone 7 Series bygget opp uten den vanlige "hovedmenyen". Istedenfor har Microsoft gått for såkalte "hubs". 

En hub kan best forklares som en egen startskjerm for faste applikasjoner som er i "samme sjanger". Et eksempel er bilder. I Windows Phone 7 Series vises bildene du har lagret lokalt på telefonen side om side med bilder du har på Facebook, Flickr eller andre web-baserte tjenester, slik at du på en grei måte får oversikten over alle bildene dine (eller andres). 

På samme måte har du en kategori for "mennesker". Her kan du velge ut et knippe favorittpersoner, og få løpende oppdateringer på hva disse foretar seg på både Facebook Twitter og andre sosiale nettjenester. Her finner du også telefonbok og andre ting som har med, vel, mennesker å gjøre. 

Zune og Xbox live!

Endelig bestemte Microsoft seg for å få på plass Zune i operativsystemet sitt. Dette innebærer at du får tilgang til de samme tjenestene du har tilgang til på PCen. Det er altså ikke veldig lenge til du kan leie film og kjøpe musikk, i tillegg til å synkronisere mediebiblioteket ditt mellom alle apparatene du kjører Zune på. 

Xbox Live får også sin egen hub. Her vil du selvsagt ikke kunne spille de samme spillene du er vant til fra Xboxen i stua, men du får tilgang til "lette" spill, og du får også opp avatarer, achievment pointsog gamer profile. It's nice! 

Vakkert

Joe Belfiore hadde for anledningen installert Windows Phone 7 Series på en prototelefon som var koblet til storskjerm, og viste frem de forskjellige funksjonene. Det er ingen tvil om at Windows på mobiltelefon aldri har sett penere ut. Responsen var også upåklagelig, og samtlige funksjoner startet i brøkdelen av et sekund. 

Om dette gjenspeiler virkeligheten, spår vi en lysende fremtid for det nye operativsystemet. 

Vi kommer tilbake med mer omfattende informasjon om Windows Phone 7 Series når vi har fått sett nærmere på plattformen. Forhåpentligvis får vi klemme litt på en protomodell i løpet av de neste dagene. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.