MOBIL

Microsoft lanserer Windows Phone 8.1

Avansert talestyring og en rekke forbedringer.

Windows Phone 8.1 har mulighet for personlige bakgrunner på flisene.
Windows Phone 8.1 har mulighet for personlige bakgrunner på flisene. Bilde: Microsoft
Marius ValleMarius ValleJournalist
2. apr. 2014 - 22:22

Microsoft fortsetter kampen om mobilbrukerne, og lanserte i dag den neste utgaven av smarttelefonplattformen sin. Det har lekket ut detaljer om Windows Phone 8.1 en god stund allerede, så det var ingen store overraskelser amerikanerne trakk opp av hatten.

LES MER: Slik blir Windows Phone 8.1

For Windows Phone-folket var det likevel en rekke hyggelige nyheter som ble bekreftet i kveld. Den kanskje største er at Microsoft nå skal inkludere et varselsenter, slik du får på Android og iOS.

LES OGSÅ: 5 ting vi hater med Android, iOS og Windows

Endelig skikkelig varselhåndtering

Nyvinningen kalles Action Center, og fungerer akkurat som hos konkurrentene. Du sveiper ned fra toppen av skjermen for å hente frem et panel som viser deg de siste varslene, som for eksempel SMS eller Facebook-varsler. Du kan gå til den aktuelle appen herfra, eller fjerne varselet.

I tillegg er det mulig å aktivere og deaktivere Wi-Fi, Bluetooth, flymodus, skjermrotering og en hel del andre funksjoner. Hvilke du ønsker å ha tilgjengelig kan du selv bestemme. Det er omtrent som på Android, og på høy tid spør du oss.

Videre er det nå mulig å lage telefoner uten menytaster, da Microsoft har gjort det mulig å legge disse nederst på skjermen i stedet.

En annen stor endring er at det nå er støtte for såkalt swype-tastatur. Det vil si at du kan trekke fingeren fra bokstav til bokstav på tastaturet, så pønsker den ut hva du forsøker å skrive.

Lignende funksjonalitet har vært tilgjengelig på Android-telefoner lenge, og vår erfaring er at dette gjør tastingen en del raskere. For å understreke dette har Microsoft like greit satt Guinness-rekorden for raskeste tekstinntasting på mobil...

LES OGSÅ: Kanskje det stiligste mobildekselet vi har sett

Cortana er Microsofts nye stemmeassistent. Helt til høyre ser du det nye varselsenteret.
Cortana er Microsofts nye stemmeassistent. Helt til høyre ser du det nye varselsenteret.

Avansert stemmestyring

Windows Phone 8.1 kommer med en ny talegjenkjenningsfunksjon kalt Cortana. Dette er Microsofts variant av Apples Siri-funksjon, og gjør stort sett det samme. Man kan for eksempel søke etter steder og få veibeskrivelser, sjekke været, skru av og på funksjoner og slikt.

Det interessante med denne funksjonen er at den etterhvert lærer seg om deg og dine rutiner. For eksempel vil den pønske ut hvilke personer du snakker mest med, og kan sørge for at disse alltid kan nå deg selv om telefonen er satt til stillemodus. En stilig funksjon er at du kan sette påminnelser basert på personer. Så om du trenger å bli minnet på noe neste gang du snakker med en bestemt person, vil du få beskjed.

Cortana kan også jobbe med apper. Et eksempel Microsoft trekker frem er at du kan be den om å spille en video på en strømmetjeneste. Men dette må være støttet av appen.

Om du ikke er helt komfortabel med å prate til telefonen, kan du også skrive til Cortana. Den vil da ikke snakke tilbake til deg.

LES OGSÅ: Slik kan datamaskinene snakke og forstå tale

Det kommer flere tilpasningsmuligheter i Windows phone 8.1.
Det kommer flere tilpasningsmuligheter i Windows phone 8.1.

Flere justeringsmuligheter

Om du har savnet mulighet for å gjøre telefonen litt mer personlig, blir det nå mulig å legge til bakgrunnsbilde på startskjermen. Det vil si - ikke for bakgrunnen bak flisene, men på selve flisene. Den samme bakgrunnen vil dekke alle sammen, og når du blar nedover på startskjermen vil bakgrunnen være statisk. Det blir omtrent som om flisene er vinduer du ser bakgrunnen gjennom.

Nå er det også mulig å velge egne lyder for varsler fra forskjellige apper, så om du vil ha en egen lyd for SMS og en for Instagram-varsler er dette en mulighet.

I Windows Phone 8.1 blir det også mulig å velge mellom flere låseskjermer med forskjellige tema.

LES OGSÅ: 5 ting vi elsker med Android, iOS og Windows

Forbedret appbutikk

Appbutikken er oppfrisket, med raskere tilgang til nye apper og forskjellige lister over det mest populære og så videre. Det er også en bedre oversikt over brukeranmeldelser, siden det nå er mulig å se hvor mange som har gitt de forskjellige karakterene til appene. Det er også mulig å stemme opp og ned brukeranmeldelser.

Den største nyheten i appbutikken er imidlertid at du kan oppdatere appene automatisk.

Altså er det ikke lenger nødvendig å sette i gang oppdateringene manuelt. Det er mulig å sette den til å kun oppdatere når du er koblet til Wi-Fi, slik at appoppdateringer ikke spiser av datakvoten din.

Windows Phone 8.1 har et tastatur du kan tegne på.
Windows Phone 8.1 har et tastatur du kan tegne på. Nokia
En annen nyhet er at Windows Phone kan vise deg hvilke apper som bruker mest strøm. Denne oversikten gjør at du enklere kan finne ut hva som bruker strøm på telefonen din.

Det er også gode nyheter for deg som har minnekortstøtte. Du kan heretter velge hvor du vil lagre forskjellig innhold. Det er egne valg for hvor du vil lagre mediainnhold, bilder, apper og nedlastede filer. Spesielt at du kan lagre apper på minnekortet er nyttig om du har en telefon med lite minneplass.

Bildegalleriet er oppdatert, og viser deg nå alle bildene dine som standart. Du kan også vise forskjellige album og slikt. Selve kameraappen er noe endret, men siden de fleste kjøper Nokia-telefoner når de går for Windows, er dette neppe en app som blir brukt fullt så mye.

FM-radioen er nå en egen app, slik at du slipper å måtte åpne Xbox Music for å høre på radio. Om du foretrekker podkaster, kommer Windows Phone 8.1 med en egen app for dette.

LES OGSÅ: De største nyhetene og trendene fra mobilfesten

Microsoft lanserte Windows Phone 8.1, og snart Microsoft-eide Nokia slapp i samme slengen et nytt flaggskip: Lumia 930.
Microsoft lanserte Windows Phone 8.1, og snart Microsoft-eide Nokia slapp i samme slengen et nytt flaggskip: Lumia 930.

Snakker med Windows-PC-en

En liten, men stilig nyhet, er at du kan bruke de samme utseendeinnstillingene på PC-en som på mobilen. Om du endrer fargeoppsettet på mobilen, kan PC-en din automatisk få samme oppsett på Start-menyen.

Om du bruker Internet Explorer på PC-en, vil faner du har åpne på mobilen synkroniseres mot nettleseren på PC-en.

Kommer denne måneden

De første telefonene med Windows Phone 8.1 kommer i salg i månedsskiftet april-mai. Eksisterende Windows Phone 8-modeller skal oppdateres de kommende månedene. Alle telefoner med forrige utgave skal oppdateres, så det er altså nok å se frem til for deg som er Windows-bruker i dag.

Nokia har i anledning lanseringen sluppet tre nye Lumia-modeller, inkludert det nye flaggskipet Lumia 930. Denne kommer i salg i juni, og skal koste 600 dollar før skatt og avgifter. Det bør bety en utsalgspris på oppunder 5000 kroner.

Du kan se en gjennomgang av flere av de nye funksjonene i videoen i bunnen av artikkelen, og lese mer om nyhetene hos Microsoft.

LES OGSÅ:

Nå kan du filme i høyere oppløsning på iPhone

10 tips til deg som bruker Spotify på mobilen

Er det egentlig noen vits i å kjøpe den nyeste modellen?  

Google lanserer operativsystem for klokker  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.