MOBIL

Microsoft lanserer Surface

Microsoft prøver seg med to nye nettbrett - og her snakker vi interessante saker. 

Microsoft sendte for én uke siden ut invitasjoner til en mystisk presselansering i Los Angeles, der de skulle komme med en "stor annonsering", uten å røpe noe mer. Nå er imidlertid katten ute av skapet: Microsoft lanserer sin egen nettbrett-serie - Surface.

Og her tror vi jammen produsenten er inne på noe. 

Lett- og fullversjon

Surface leveres i to utgaver. Den enkleste varianten kjører Windows RT, som altså er en redusert Windows 8-versjon laget for nettbrett med ARM-prosessor, mens den mest avanserte kjører på fullversjonen av Windows 8 Pro. 

LES OGSÅ: Slik blir Windows 8 for nettbrett

Surface for Windows RT


Surface leveres i én lettversjon og én fullversjon. 

Denne utgaven har en tykkelse på knappe 9,3 millimeter, en vekt på 676 gram og kjører såvidt vi kan forstå på Nvidias Tegra 3-systembrikke. Fire kjerner og Geforce ULP-grafikk, med andre ord. 

Skjermen har en størrelse på 10,6 tommer og er av typen Cleartype HD, som tilsier en skjermoppløsning på 1366 x 768 piksler. Dette gir en pikseltetthet på 145 PPI. 

Surface for Windows RT leveres med lagringskapasiteter på 32 og 64 GB, i tillegg til at den støtter minnekort av typen MicroSD. 

Microsoft har full kontroll over maskinvaren her, og vi skal ikke legge skjul på at det er temmelig herlig å se at de kjører på med en fullstørrelses USB 2.0-port.

Surface for Windows 8 Pro


Innebygget "kickstand" gjør at Surface står av seg selv. 

Den avanserte utgaven har fått en Intel i5-prosessor og leveres med Windows 8 Pro - her snakker vi altså full PC-funksjonalitet. Den har et større fysisk fotavtrykk enn RT-varianten, med en vekt på 903 gram og en tykkelse på 13,5 millimeter. Også denne har en skjerm på 10,6-tommer. 

Skjermen er hakket mer avansert, og er av typen ClearType Full HD, som betyr en oppløsning på 1920 x 1080 piksler. 

Her får du også hakket spenstigere tilkoblinger, med en USB 3.0-utgang i full størrelse. Den leveres ellers med dobbelt så høye minnekapasiteter som Nvidia-versjonen, altså 64 GB og 128 GB. Også her får du støtte for minnekort. 

Begge nettbrettene er bygget i magnesium, noe som bidrar til både vekt og tykkelse - som ikke akkurat er avskrekkende på noen av dem. 

Tastatur-cover!


G-E-N-I-A-L-T.

I tillegg til å vise frem to svært lovende nettbrett dro Microsoft også opp spenstig tilbehør av hatten. Begge nettbrettene har en magnetisk kant der du fester beskyttelsesdekslene, som minner en hel del om de du får til iPad, bortsett fra en liten detalj: Dekslene har, til tross for en tykkelse på 3 mm, innebygd fulltastatur, inkludert touchpad.

Du finner også en tykkere variant på 5 mm, som har bevegelige taster - om du foretrekker det. 

Dere får bare tilgi oss den lite nøytrale tonen her, men dette kan bare beskrives som nydelig oppfinnsomhet. 

Når kommer godsakene?

Surface for Windows RT skal etter planen kjøres ut i butikkene samtidig som Windows 8 blir lansert, altså i tredje eller fjerde kvartal i år. Den mer avanserte Intel-varianten skal ut på markedet tre måneder etter dette. 

Prisene er foreløpig ikke kjent. 

Til slutt - her er Microsofts skrytevideo for Surface

Kilder: Microsoft 1Microsoft 2

Les mer om: