DOKTORGRADER

Metallhydrider i oppladbare batterier

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
7. okt. 2003 - 15:30

Metallhydrider brukes ofte i oppladbare batterier for mobiltelefoner, digitale kameraer og lignende.

Arbeidet kan resultere i en forbedring av produksjonen av metallhydriddannende materialer for batterilegeringer.

Brateng har testet lading og utladning av hydrogen i metallhydrider. Dette utgjør en viktig del av batteriet, og egenskapene kan endres når hele batteriet testes.

Metallhydridmaterialet kan produseres ved forskjellige metoder, og Brateng har undersøkt effekten av forskjellige produksjonsmetoder. Hun har funnet at produksjonsmetoden påvirker egenskaper som levetid, kapasitet, selvutladning og evnen til å utlades ved høy effekt. Forskjellige legeringssammensetninger påvirker også disse egenskapene.

Norsk Hydro ASA har initiert prosjektet for å teste ut egenskapene til mischmetal, en blanding av sjeldne jordarter, som legeringselement i hydridelektroder, til bruk i ladbare batterier.

Avhandlingen har tittelen «Electrochemical characterization of melt spun AB5 alloys for metal hydride batteries / Elektrokjemisk karakterisering av hurtigstørknede AB5-legeringer for metallhydridbatterier». Arbeidet er utført ved Institutt for materialteknologi, NTNU, med professor Reidar Tunold som veileder. Det er finansiert av Norsk Hydro ASA og Norges forskningsråd.

Randi Brateng er sivilingeniør (1998) fra Fakultet for kjemi og biologi, NTNU, og har disputert for graden dr.ing Hun er ansatt som post doc ved Institutt for materialteknologi, NTNU.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.