FTDATA

Metall fra Apple

Bilde: Apple
Morten Gulden
15. okt. 2008 - 13:43

Apple-sjef Steve Jobs lanserte i går kveld selskapets nye bærbare PC-er.

Miljø

Miljøhensyn har i senere år fått økende oppmerksomhet også hos Apple, og tirsdagens presentasjon var intet unntak.

Apple skryter blant annet av mangelen på flammehemmende bromider, arsenikk, kvikksølv og PVC i både produksjonsprosessen og de ferdige produktene.

Mest fokus får likevel Apples nye bærbarchassis. Apple valgte å bruke mye av tiden til å snakke om sin nye ”unibody” design, hvor hoveddelen av innbyggingen er høvlet ut av en solid klump aluminium.

Det nye chassiset skal gi både lavere vekt og mer solid konstruksjon.

TEST: iPod Touch 2G

Glossy skjerm

Både pro- og konsumentserien har samme utforming. Skjermene er av typen ”glossy”, med LED-bakbelysning. Felles for de nye maskinene er også den nye pekeflaten. Den støtter ”multitouch” slik at man kan utføre ulike kommandoer avhengig av hvor mange fingre man bruker på pekeflaten samtidig.

Den har ingen knapp: Hele platen er klikkbar.

Mange endringer

MacBook – maskinene har arvet pro-maskinenes nye aluminiumchassis, og en rekke av de andre egenskapene til storebroren.

De har nå tastatur med bakbelysning, den nye skjermpluggen Mini-DisplayPort, samt kraftig forbedret grafikk i form av grafikkprosessoren Nvidia GeForce 9400M.

Skjermen er på 13 tommer, vekt er 2,04 kg og batterilevetid er oppgitt til 5 timer.

De nye MacBook maskinene vil koste fra 10 990 kroner og oppover, for den summen får du en modell med 2 GHz Core 2 Duo prosessor, 2 GB DDR3 minne og 160GB harddisk.

TEST: Asus Eee 901

Raskere proffmaskiner

For de kravstore som synes det høres tregt og lite ut, har Apple MacBook Pro – serien nå blitt utrustet med to separate grafikkprosessorer.

Maskinene har samme mobile grafikkprosessor som lillebroren, 9400M, men denne har ikke eget grafikkminne eller hastighet nok til å gjøre avanserte spill spillbare.

Dobbelbrikke

Skal du drive med videoredigering, de nye grafikkortavhengige funksjonene i Photoshop CS4 eller bruke animasjonsmulighetene i Motion 2 trengs kraftigere saker.

Da kan du bytte over til å kjøre på den innebygde Nvidia GeForce 9600M GT grafikkbrikken som har egne 256MB eller 512MB grafikkminne. Denne brikken er langt kraftigere, samt mer strømkrevende, noe som gjør at batterilevetiden går ned til 4 timer når du bruker den.

Som hos lillebroren har nå skjermen LED-bakbelysning, men oppløsningen er den samme som før – 1440x900 punkter.

Syltynn og luftig Mac

Konfigurerbar

MacBook Pro har også fått den nye Mini-DisplayPort-pluggen som trenger egne kabler når du skal koble til skjermer med eldre standarder. Den støtter analog VGA, DVI og Dual-link DVI.

De nye MacBook Pro 15-tommer maskinene kommer i to grunnkonfigurasjoner med 2,4 GHz eller 2,53GHz prosessor, 3MB eller 6MB delt cache, 2GB eller 4GB minne, 250GB eller 320GB harddisk og 256 eller 512MB grafikkminne.

Prisene for de to modellene starter på 16 490 og 20 490 kroner.

Den nye 17-tommer MacBook pro maskinen er noe raskere, prosessorhastigheten starter på 2.,5GHz. Prisen starter på 22 990 kroner.

TEST: iPhone 3G

Les mer om: