ROMFART

Mer viten om Mars og Venus

Mona StrandeMona StrandeJournalist
28. feb. 2007 - 12:15
Vis mer

ESAs forskningskomité har enstemmig vedtatt at de to sondene skal operere til slutten av mai 2009.

Fremtidsarv

Årsaken til forlengelsen er det komiteen kaller "den enestående arven Mars Express og Venus Express bygger opp for fremtidens generasjoner av forskere".

De vektlegger også hvor viktig informasjonen fra sondene er for alle fremtidige oppdrag.

Omfattende kartlegging

Både Mars Express og Venus Express har bidratt til fantastiske oppdagelser, og sendt tilbake bilder som viser utrolig detaljer i høy oppløsning.

Mange av sondenes avanserte instrumenter deler både design og forskningsgrupper. I tillegg har de begge samme hovedmål: En omfattende studie av sine respektive planeter - inkludert alt som befinner seg på og rett under overflaten, og i hele planetens atmosfære.

Billigst med begge

Å forlenge oppdragene gir ikke bare mulighet til å fullføre pågående observasjoner og kartlegging, men vil også opprettholde samarbeidet rundt tolkningen av resultatene, og åpne for nye forskningsmuligheter.

Samtidig er det, på grunn av det omfattende samarbeidet, billigere for ESA å forlenge begge oppdragene enn bare det ene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Vil sammenligne Mars og Venus

Nå håper ESA at forlengelsen gjør det mulig å få sammenlignet resultater fra de to planetene. Foreløpig har de bare hatt tid til å studere all informasjon fra hver planet separat.

Ved å sammenligne ulike data, kan det gi solide argumenter for dagens teorier om dannelsen og utviklingen av planeter. Kanskje kan slike komparative undersøkelser også gi mer viten om betingelsene for liv i solsystemet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.