Mer viten om Mars og Venus

Venus Express (Bilde: ESA / AOES Medialab)
Mars Express (Bilde: ESA / D. Ducros)
ULTRAFIOLETT: Dette ultrafiolette bildet av Venus (380 nanometer) ble tatt med spektrometeret VIRTIS fra Venus Express 19. april 2006, fra en avstand på cirka 190.000 kilometer. (Bilde: ESA / VIRTIS / INAF-IASF / Obs. de Paris-LESIA)
KUPERT: Mars Express har tatt mange spektakulære bilder av Mars' overflate. Lurer du på hvor dette bildet er tatt? I nord-østlig retning cirka 3º sør og 335º øst. (Bilde: ESA / DLR / FU Berlin)

Mars Express

  • Ble sendt ut i rommet 2. juni 2003.
  • Nådde Mars seks måneder senere.
  • Begynte de vitenskapelige observasjonene tidlig i 2004.
  • Mars Express hadde allerede fått forlenget sin operasjonstid til slutten av oktober 2007, og nå skal den holdes i toppform i nesten to år til.

Venus Express

  • Ble skutt opp 9. november 2005.
  • Kom frem til Venus etter fem måneder.
  • Begynte med å hente inn vitenskapelige data tidlig i juni 2006.
  • Skulle egentlig være i drift til slutten av september i år, men har nå fått to ekstra driftsår av ESA.

ESAs forskningskomité har enstemmig vedtatt at de to sondene skal operere til slutten av mai 2009.

Fremtidsarv

Årsaken til forlengelsen er det komiteen kaller "den enestående arven Mars Express og Venus Express bygger opp for fremtidens generasjoner av forskere".

De vektlegger også hvor viktig informasjonen fra sondene er for alle fremtidige oppdrag.

Omfattende kartlegging

Både Mars Express og Venus Express har bidratt til fantastiske oppdagelser, og sendt tilbake bilder som viser utrolig detaljer i høy oppløsning.

Mange av sondenes avanserte instrumenter deler både design og forskningsgrupper. I tillegg har de begge samme hovedmål: En omfattende studie av sine respektive planeter - inkludert alt som befinner seg på og rett under overflaten, og i hele planetens atmosfære.

Billigst med begge

Å forlenge oppdragene gir ikke bare mulighet til å fullføre pågående observasjoner og kartlegging, men vil også opprettholde samarbeidet rundt tolkningen av resultatene, og åpne for nye forskningsmuligheter.

Samtidig er det, på grunn av det omfattende samarbeidet, billigere for ESA å forlenge begge oppdragene enn bare det ene.

Vil sammenligne Mars og Venus

Nå håper ESA at forlengelsen gjør det mulig å få sammenlignet resultater fra de to planetene. Foreløpig har de bare hatt tid til å studere all informasjon fra hver planet separat.

Ved å sammenligne ulike data, kan det gi solide argumenter for dagens teorier om dannelsen og utviklingen av planeter. Kanskje kan slike komparative undersøkelser også gi mer viten om betingelsene for liv i solsystemet.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå