ENERGI

Mer strøm fra solceller og vindturbiner i Danmark i år enn i fjor

Hvis produksjonen fortsetter på samme måte ut året, anslår Green Power Denmark at over halvparten av danskenes strømforbruk kommer fra grønn strømproduksjon.

Danske vindturbiner i Øresund mellom København og Malmö bidrar til stadig økende produksjon av grønn strøm i Danmark.
Danske vindturbiner i Øresund mellom København og Malmö bidrar til stadig økende produksjon av grønn strøm i Danmark. Foto: Paul Kleiven/NTB
5. nov. 2022 - 14:35

Danske solcellepaneler og vindturbiner har produsert mer strøm hittil i år enn de gjorde i hele fjor, opplyser direktør Kristian Jensen i næringslivsorganisasjonen Green Power Denmark

– Det viser at vi får mer grønn strøm, mer CO2-fri strøm og mer billig strøm inn i elnettet i Danmark, sier han.

En av grunnene til den økte produksjonen av grønn strøm er at havvindparken Kriegers Flak har vært i drift i hele år. Den ble innviet i 2021.

I tillegg har været bidratt. Sola har skint når det ikke har vært vind, og omvendt. Det betyr stabilt nivå av sol- og vindenergi, skriver Green Power Denmark.

Hvis den høye produksjonen fortsetter året ut, mener organisasjonen at over halvparten av Danmarks strømforbruk kommer fra grønn strømproduksjon.

– Det er viktig fordi høy produksjon av grønn energi frigjør oss fra avhengigheten av naturgass, er med på å frigjøre oss fra Putin og også bidrar til at Danmark når vårt klimamål, sier Jensen.

Han håper på godkjenning av mange nye solceller og vindturbiner neste år.

– Jo raskere vi får opp produksjonen av grønn strøm, desto raskere er vi fri fra russisk gass, og desto raskere får vi ned prisen på strøm i Danmark, sier han.

Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen er misfornøyd med at det er et stort sprik mellom antall oppdrettsfisk som er rapportert rømt fra oppdrettsmerder, og det reelle antallet.
Les også

Aner ikke hvor mange fisk som rømte fra oppdrettsanlegg i fjor

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.