T2

- Mer praktiske realfag

Dette kommer fra i en spørreundersøkelse NITO, NIF og TU har gjennomført under Norway Cup om ungdoms forhold til realfag.

Alle som kom inn i opplevelsessenteret, Tekno-teltet - på Ekebergsletta, fikk se, ta og føle på alt de ønsket. Interessen har vært enorm. Folk har stått i kø utenfor teltet om morgene og ventet på å få komme inn.

- Svarene viser at ungdommene ønsker mer praktisk rettede fag for at de skal bli interessert, noe også den enorme responsen blant fiklende fotballspillere her i Tekno-teltet er et bevis på, sier, Arve Christensen, informasjonssjef i Norges Ingeniørorganisasjon (NITO).

Omtrent 90 prosent av svarene som kom inn på spørsmålet: "Hvordan kan realfag gjøres mer spennende?", gikk på at man må ha en mer praktisk og utforskende tilnærming til realfagene.

Opp og ut i verden

Stikkord var mindre i klasserommet, mer ute i virkeligheten. De ønsket besøk på fabrikker, turer i naturen, mindre teori og flere forsøk og oppgaver fra virkeligheten. De ønsket også å kombinere med andre fag, tilpasse oppgavene til elevene og flere prosjekter. Noen trakk også frem mer engasjerte lærerer og bedre fysikkrom på skolen.

En annen oppgave var å velge ut blant en del bilder av produkter de trodde det sto ingeniører bak.

Alt i alt svarte 80 prosent av ungdommene at de visste hva en ingeniør gjorde. Men når de måtte krysse av ingeniørprodukter, var det mange som kun valgte de "harde" tingene som bil, mobil og tv-spill.

Utfordringer

- Det var svært få som forbandt for eksempel Jarlsbergosten med ingeniører, sier Christensen. - Dette er helt klart et ingeniørprodukt, hvor våre folk er med på både utvikling og produksjon.

Han mener at dette tydeliggjør en utfordring.

- Vi sliter med rekrutteringen til ingeniørfag, og da spesielt i forhold til jentene. Denne undersøkelsen viser at vi må synliggjøre ingeniøryrket som mer enn å bygge biler og "harde ting" hvis vi skal nå en mye større målgruppe, sier Christensen.

Alt i alt er det 255 gutter og 91 jenter som har svart. Av guttene kunne 108 tenke seg å bli ingeniør, mens av jentene var det 27 stykker som har dette yrket i tankene. Hele 67 prosent svarte at de likte realfag.

Dette var første gang Tekno-teltet var til stede på Norway Cup. Bak satsingen sto ingeniørorganisasjonenen NITO og NIF i samarbeid med Fysisk Institutt ved Universitetet i Oslo, Teknolgi i skolen og Science Circus. Målet var å øke interessen for realfag og rekrutteringen til ingeniøryrket og naturvitenskapelige studier.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.