KARRIERE

– Mer penger til utdanning og forskning

Høyre sier nei til avgiftsøkning på alkohol. En avgiftsøkning vil ikke ha noe helseeffekt, men bare bidra til handelslekkasje, smugling og økt tax-free-handel, mener Høyre. Leder i Høyre, Erna Solberg, presenterer partiets alternative statsbudsjett torsdag.
Høyre sier nei til avgiftsøkning på alkohol. En avgiftsøkning vil ikke ha noe helseeffekt, men bare bidra til handelslekkasje, smugling og økt tax-free-handel, mener Høyre. Leder i Høyre, Erna Solberg, presenterer partiets alternative statsbudsjett torsdag. Bilde: Scanpix
18. nov. 2010 - 14:04

Høyre foreslår å bruke 600 millioner kroner mer på forskning og 400 millioner kroner ekstra på etter- og videreutdanning av lærere.

Regjeringens budsjett er et greit utgangspunkt for å administrere Norge neste år, men er dårlig tilpasset utfordringene fram mot 2020, mener Høyre. I sitt alternative budsjettet prioriterer partiet utdanning, forskning, samferdsel og skattelette.

Mer matematikk

– Vi vil ha slutt på hvileskjæret og foreslår en storsatsing på kunnskap, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

For å sikre en god skole foreslår han å øke bevilgningene til etter- og videreutdanning med 400 millioner kroner sammenlignet med regjeringens budsjett. I tillegg vil Høyre ha to nye undervisningstimer i matematikk og norsk i barneskolen. Samtidig foreslår Høyre å kutte i tilbudet om leksehjelp på barnetrinnet.

Bevilgningene til forskning foreslår partiet å øke med 600 millioner kroner neste år. I tillegg vil partiet sette av 5 milliarder kroner til et miljøteknologifond.

Skattelette

Høyre foreslår flere skatte- og avgiftsendringer og vil blant annet heve grensen for minstefradraget, redusere formuesskatten, heve innslagspunktet for toppskatt og fjerne arveavgiften helt.

Partiet sier også nei til avgiftsøkning på alkohol. En avgiftsøkning vil ikke ha noe helseeffekt, men bare bidra til handelslekkasje, smugling og økt tax-free-handel, mener Høyre.

– Den sikreste måten å hindre at det skapes mer, er å skatte for mye. For å skape verdier som kan bære velferden vår vil Høyre gi skatteletter som trygger arbeidsplassene. Skal velferden bli bedre, må vi styrke dem som bærer den, sier Sanner.

Han vil bruke like mye oljepenger som regjeringen neste år, men mener at regjeringen ikke har gjort nok for å stoppe utgiftsveksten i offentlig sektor. Samtidig er Høyre kritiske til at regjeringen ikke har klart å bruke det økte handlingsrommet i økonomien i tråd med handlingsregelens intensjon om at oljepengene skal investeres for å bedre norsk økonomis langsiktige bæreevne.

Helsekøer

Høyre vil kutte i helsekøene, og mener at det er mulig å behandle 20.000 flere pasienter neste år.

– Det er meningsløst at pasientene venter i uker og måneder på et offentlig tilbud, når private kunne gitt behandling på dagen, sier Sanner.

Han mener at pasientene må få benytte disse tilbudene for statens regning. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.