ARBEIDSLIV

Mer orden blant nordsjødykkerne

De ønsker å bevise at Staten har både et objektivt og subjektivt ansvar.

-Staten var - og er - både grunneier, byggherre, rettighetshaver, lovgiver, kontrollmyndighet og "profitør", sier foreningens første formann, pionerdykker Henning Olav Haug.

Han sier at tidligere var Nordsjødykker Alliansen (NSDA) drivkraften bak arbeidet for erstatning for pionerdykkerne. ODU gir NSDA kredit for dette. Men nå er det oppstått uenighet om den videre strategien.

NSDA er ingen forening med medlemmer, vedtekter og demokratiske organer. Det er en løst sammensatt aksjonsgruppe av ildsjeler.

Mange av disse er nå medlemmer i den nye organisasjonen. Den er åpen for alle som har dykket eller fortsatt dykker innen norsk petroleumsvirksomhet. Pårørende etter avdøde dykkere kan bli assosierte medlemmer.

- Vi er ingen fagforening, men vi vil arbeide tett sammen med fagforbund innen petroleumssektoren, sier Haug.

Foreningen skal blant annet være en erfaringsbase og høringsinstans for dagens dykkerindustri, arbeidstakerorganisasjoner, vitenskapelige miljøer og myndigheter. Dette er basert på medlemmenes samlede erfaringer og kunnskap.

- Det er også viktig å bidra til at samfunnet får kjennskap til dykkernes rolle i petroleumsvirksomhet - og at historiske fakta om dykkerne blir dokumentert for ettertiden, påpeker Haug.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.