OFFSHORE

Mer olje med grenboring

Oljereservene økte med 1.300 millioner kroner som følge av friske blikk på seismikk og anvendelse av avansert boreteknologi.

- Grenbrønnene som Hydro har boret på Troll gir økt oljeutvinning fra eksisterende felt, sier Tor Madsen, leder for Petroleumsteknologi i Troll Olje.

Med ny seismikk, grundige geologiske vurderinger og ny brønnteknologi for havbunnsutstyr, har Hydro boret inn i områder som det tidligere har vært for usikkert økonomisk utforske. Resultatet er to nye grener på en nedstengt brønn, som til sammen gir en reservetilvekst på 7,2 millioner fat olje.

Brønnen, E-6, som ble ferdigstilt i 1997 produserte dårlig, og det ble besluttet å bore den på nytt i 2000, blant annet basert på studier av 4D-seismikk en teknikk der tidsforløpet i reservoaret analyseres .

I fjor høst besluttet Hydro å føye til enda en gren til brønnen, som skulle gå inn i et til da uboret område som lå motsatt retning av den allerede besluttede grenen.

Beslutningen om å bore en ekstra horisontalgren inn i et tidligere uutforsket område, ble gjort betydelig enklere fordi den nye grenteknologien gjorde det mulig å utforskingsbore til en sterkt redusert kostnad sammenliknet med konvensjonell teknologi.

Fra beslutningen om den nye grenen ble fattet og til selve boringen ble gjennomført tok det bare ti måneder. De geologiske resultatene i begge de horisontale grenene var bedre enn forventet, og det ble besluttet å forlenge dem, slik at avstanden fra tå til tå på grenene nå er hele 4,8 kilometer.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.