MILJØ

Mer olje er miljøvennlig

Anders J. Steensen
21. aug. 2003 - 08:00

Det er - ikke uventet - Norsk Petroleumsinstitutt, NP, som på vegne av oljeselskapene i Norge kommer til dette oppsiktsvekkende resultat i en rapport.

Rapporten tar for seg virkningene av norsk energi og klimapolitikk. Bransjen er kritisk til myndighetenes politikk innen energiforsyningen.

- Det er dårlig politikk å la kull erstatte olje i norske energiforsyning. Vi må i større grad basere oss på bruk av alternative energikilder hvor olje spiller en viktig rolle, sier NPs leder, Erik Birkeland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Rapporten er oversendt olje- og energiminister Einar Steensnæs. Oljeselskapenes mål er at deres synspunkter kommer frem og blir vektlagt i Forsyningsmeldingen, som vil bli lagt frem i høst.

- Vi påpeker at det er nødvendig å ha en langsiktig løsning på energiforsyningen basert på flere alternativer, hvor olje er et alternativ, mens fornybare energikilder også kan spille en rolle.

17 millioner tonn CO 2

NP påpeker er at norsk energiforsyning ensidig er basert på el-kraft for husoppvarming.

I kuldeperioder er produksjonskapasiteten i Norge for lav og landet må importere store mengder dansk kullkraft. Dersom norske husholdninger i stedet hadde brukt olje til oppvarming, hadde både oppvarmingen vært mer effektiv og CO 2 utslippene i Skandinavia blitt redusert, fastslår rapporten.

- Årsaken er at et kullkraftverk ikke klarer å oppnå samme virkningsgrad som direkte oljefyring i boliger, samtidig som olje gir mindre CO 2 per kWh enn kull, sier Birkeland.

I følge NP medførte den økte kraftimporten bassert på fossilt brensel i vinter et merutslipp i CO 2 på 17 millioner tonn. Dersom norske husholdninger hadde brukt olje til oppvarming, hadde utslippene vært 5 millioner tonn. Til sammenlikning så er utslippene fra norsk transportvirksomhet 15 millioner tonn.

- Det er klart at norske utslipp hadde økt, mens de samlede nord-europeiske utslippene hadde blitt redusert med 12 millioner tonn CO 2.

Vannbåren varme

Rapporten fastslår at fleksibiliteten må være hos sluttbruker. Det bør stimuleres til bruk av vannbåren varme som kan varmes av flere alternative energikilder.

- Å fjerne el-avgiften slik som regjeringen har foreslått vil hindre en slik fleksibilitet, mener Birkeland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.