KARRIERE

Mener toppledere tjener for lite

- LITE STRIDIGHETER: Hydro-sjef Eivind Reiten skryter av politikernes håndtering av StatoilHydro-fusjonen.
- LITE STRIDIGHETER: Hydro-sjef Eivind Reiten skryter av politikernes håndtering av StatoilHydro-fusjonen. Bilde: Thomas Barstad Eckhoff
Mona Strande
14. apr. 2008 - 09:08

Toppsjefene i Norges ti største børsnoterte selskaper er kraftig underbetalt i forhold til de som sitter i lignende stillinger i andre europeiske land, og kan doble sine inntekter ved å reise utenlands.

Det viser en undersøkelse utført av Finansavisen.

48 prosent lavere

En sammenligning av lønnspakkene i 30 utenlandske selskaper i samme bransje og med lignende markedsverdi viser at de norske konsernene i snitt betaler 35 prosent lavere grunnlønn og 48 prosent lavere totalkompensasjon.

- Dette er det norske sosialdemokratiet i praksis. De nordiske landene er mer likhetsorienterte enn resten av Europa, sier førsteamanuensis Ole Skalpe ved Handelshøyskolen BI til Finansavisen.

Reiten på topp

Den norske lederen som satt igjen med mest var Eivind Reiten, som hadde grunnlønn på 5,8 millioner og totalgodtgjørelse på 26,6 millioner kroner i 2007. Det skyldes at nåverdien av hans pensjonsytelser økte med 19,2 millioner kroner i fjor.

Den dårligst betalte var Dag Opedal i Orkla, som fikk med seg 5,3 millioner kroner i fjor. Til sammenligning fikk lederen i sveitsiske Petroplus 17,4 millioner kroner i 2006.

Skalpe ser ikke på forskjellene som en trussel for norsk næringsliv:

- De fleste nordmenn, inkludert John Fredriksen, foretrekker å være i Norge. Og over tid vil globalisering føre til at forskjellen mellom kompensasjonsnivåene i Norge og resten av Europa jevnes ut, sier han til avisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.