IT

Melder fra om influensa-utbrudd ni uker i forveien

Lokale influensaprognoser i sanntid.

Nå skal influensaviruset oppdages tidligere slik at preventive tiltak kan iverksettes før store utbrudd.
Nå skal influensaviruset oppdages tidligere slik at preventive tiltak kan iverksettes før store utbrudd. Bilde: Colourbox
6. des. 2013 - 19:28

– For allmennheten, kan influensa-prognosen føre til bedre vaksinering og at folk viser større forsiktighet rundt personer som nyser og hoster under utbruddsperioder, skriver Columbia University, som har stått i front for forskningen, på sine egne nettsider.

Jeffrey Shaman har ledet forskningsrapporten som har ført til at det snart offentliggjøres en influensa-varsler i sanntid.

Datainnsamlingen til influensaprognosene baserer seg på Googles influensastatistikk og regionale rapporter fra sentre for sykdomskontroll med bekreftede tilfeller av influensa.

Les også: Slik ser influensa ut

Nøyaktig

Resultatene har vært svært nøyaktige i en del tilfeller, men har og bommet stort. Likevel har systemet hatt opp til 70 prosents nøyaktighet i prognosene.

– I det hele, har systemet levert veldig bra, sier Shaman på nettsidene til Columbia University.

Ikke ulikt værmeldertjenester som Yr og Storm, skal prognosene kunne presenteres via et nettverktøy som gir spådommer om sykdomsspredning med både geografi- og tidsaspekt.

Les også: De 10 viktigste IT-trendene i 2014

Google Flu Trends

Googles influensastatistikk har vært en tjeneste tilgjengelig for alle siden 2008. På bakgrunn av søkeord, genereres data om influensaaktivitet sortert etter geografisk område. Her graderes influensaaktiviteten i en skala fra «minimal» til «intensiv».

Etter å ha sammelignet søkeantallene med overvåkningssystemer for influensa, mener de å ha funnet en solid sammenheng mellom influensa-sesong og influensa-søk.

Les også: Google-søk avslører influensaen

Googles influensastatistikk gir et grafisk bilde av influensasesonger, men uten lengre tidsperspektiv.
Googles influensastatistikk gir et grafisk bilde av influensasesonger, men uten lengre tidsperspektiv.

Feilkilder

Influensastatistikken fra Google skal ha vært utsatt for store feilkilder som kan gjøre resultatene mindre pålitelige. Store medieoppslag om influensa skal være blant faktorene som påvirker statistikken.

Google hevder nå å ha forbedret influensastatistikken til å ikke overestimere så mye som før, men det skal godt gjøres å skjerme seg helt fra feilkildene.

Nå tror likevel influensaforskerne at statistikken skal være godt nok egnet til å brukes i beregning av influensautbrudd.

Les også: Smart adapter kan få Helse-Norge til å snakke sammen

Retrospektive prognoser for utbrudd av influensaklimaks mellom 2003 og 2012. Pandemi-sesonger i 2008-2010 er utelatt i noen av byene.
Retrospektive prognoser for utbrudd av influensaklimaks mellom 2003 og 2012. Pandemi-sesonger i 2008-2010 er utelatt i noen av byene.

Framsynt

Historiske data om fysisk spredning av smitte basert på utbrudd i tidsrommet 2003 til 2012 har blitt brukt for å lære opp systemet om tendenser innenfor smittespredning. Anslåtte tidspunkt for influensa-klimaks skal bidra til å øke framsyntheten.

Høydepunktet for influensasesongen skal kunne spås hele ni uker i forveien. Det har aldri tidligere vært mulig å spå influensautbrudd så langt fram i tid.

– Å ha en bedre forhåndsvarsel på tidspunkt og intensitet av influensautbrudd, kan forhindre en del av smitten ved å tilføre informasjon som offentligheten kan handle ut i fra, sier Shaman.

I løpet av de kommende ukene, skal influensa-melderen være tilgjengelig på nettsidene til Columbia University. Prosjektet vil i første omgang være begrenset til 108 byer i USA. Om det viser seg å være så nøyaktig som påstått, kan en utvidelse til Europa tenkes å være et spørsmål om tid.

Les også:

Utvikler Firefox til billige smarttelefoner på Fornebu

Ny app skal kunne redusere fraværet i skolen

Vi bruker fingrene mer, men ikke stemmen

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.