BIOTEKNOLOGI

Medisinsk gjennombrudd: Hiv-positiv mann skal være kurert

En hivpositiv mann fra Storbritannia skal være den andre personen i historien som har blitt kurert for viruset.

Ny metode skal ha kurert en man for HIV.
Ny metode skal ha kurert en man for HIV. Foto: AFP
5. mars 2019 - 07:07

12 år etter at den første hivpositive personen ble kurert, skal forskere ha kurert en ny HIV-pasient. I 18 måneder har mannen vært hivfri uten virushemmede medisiner, skriver New York Times.

Mannen, som er fra London, ble diagnostisert med hiv i 2003 og begynte i 2012 å ta medisiner for å kontrollere viruset. Fire år senere fikk han en beinmargstransplantasjon for å behandle kreft.

Beinmargen kom fra en donor som hadde en genmutasjon som var naturlig resistent mot hiv. Beinmargen endret mannens immunforsvar, og det var på grunn av ny beinmarg fra riktig donor at mannen ble frisk, mener forskerne.

Ifølge forskerne er rundt 1 prosent av befolkningen som stammer fra nordeuropeere og som har arvet en mutasjon fra begge foreldre, immun mot de fleste hivvirus. Donoren hadde denne doble mutasjonen.

Den hivpositive mannen sluttet frivillig å ta hivmedisin for å se om viruset kom tilbake. Vanligvis må hivpositive ta medisin hver dag livet ut for å holde viruset i sjakk. Når man stopper med medisinen, vil viruset vende tilbake vanligvis innen to til tre uker. 18 måneder etter at han stoppet å ta medisinen, har viruset fortsatt ikke kommet tilbake.

Forskningen ses på som en milepæl i kampen mot aids. Resultatet ble publisert i magasinet Nature mandag og vil bli presentert på en hiv-konferanse i Seattle.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.