NYETEKNOLOGIER

Medisinpris til NTNU-forskere

May-Britt og Edvard Moser får internasjonal pris for sin forskning på gridceller i hjernen.
May-Britt og Edvard Moser får internasjonal pris for sin forskning på gridceller i hjernen. Bilde: NTNU
Stein Jarle Olsen
26. jan. 2011 - 07:07

Ekteparet Moser er henholdsvis leder og nestleder ved Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU.

Gridceller

De får nå Louis-Jeantet-prisen i medisin for 2011 for sitt pionérarbeid knyttet til oppdagelsen av de såkalte gridcellene i hjernen og mekanismene bak stedssansen i hjernen.

Prisen er på totalt 1,4 millioner sveitserfranc (rundt 8,5 millioner kroner), og NTNU-forskerne deler prisen med den tyske biologen Stefan Jentsch, direktør for Max-Planck Institute of Biochemistry i Martinsried.

Formålet med prisen er å rette fokus mot hvordan biologisk grunnforskning kan ha betydning innenfor medisin og medisinsk forskning, heter det i en pressemelding fra NTNU.

– Det er en stor gruppe av forskere som har jobbet med å kartlegge grunnlaget for stedssansen, og alle fortjener en bit av æren. Vi er også svært glade for den økonomiske siden ved prisen. Det gir oss muligheten til å sette i gang ambisiøs forskning som det er vanskelig å finne ordinær finansiering for, sier Edvard og May-Britt Moser.

Investerer

Det ligger dermed an til å bli et svært godt år for dem og for hjerneforskningen ved NTNU. Nylig ble det klart at NTNU investerer 42 millioner kroner i oppgradering av laboratorier og infrastruktur for Kavli Institute.

Det “nye” senteret vil få navnet Norwegian Brain Centre, og får med seg en tidobling av laboratoriearealet.

Les saken: NTNU tidobler hjerneforskningssenter

På kartet

NTNU-rektor Torbjørn Digernes gratulerer professorene.

– May-Britt og Edvard Moser er dyktige dedikerte forskere som gang på gang plasserer Trondheim på verdens forskningskart, sier han i en melding.

Les mer om gridceller hos Forskning.no .

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.