Med tydelig stemme i norsk samferdselspolitikk i 75 år

De har vært opptatt av biler og biltrafikk, og drevet et kontinuerlig arbeid med å være en pådriver for tryggere, bedre og mer effektive veier. Denne uka feiret Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) 75 år.

Direktør Øyvind Solberg Thorsen ønsket velkommen til markeringen
Direktør Øyvind Solberg Thorsen ønsket velkommen til markeringen Foto: Moment studio
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
10. nov. 2023 - 13:24

– Allerede på 50-tallet la organisasjonen stor vekt på et effektivt og trygt veinett som et premiss også for god samfunnsøkonomi. Derfor lanserte man den gang slagordet «Bedre veier – bedre økonomi». Det kunne like gjerne vært laget i dag – kanskje også med enda større tyngde. Det er vi stolte av, sa Øyvind Solberg Thorsen, direktør i OFV, da han ønsket veldkommen til jubileumsarrangementet på Ingensteds i Oslo.

- Gjøre Norge litt bedre

Med et tilbakeblikk på 75 år med organisasjonshistorie, er det mange milepæler langs veien som OFV har bidratt til.

- Hele veien har vi vært genuint opptatt av saker som vi virkelig mener bidrar til å gjøre Norge litt bedre. For enkeltmennesker, næringsliv og for samfunnet. Vi laget en gang på 50-tallet en brosjyre med tittelen «I samfunnets tjeneste», som handlet om lastebilen. Bra tenkt den gang, og like aktuelt i dag, sier Solberg Thorsen. For transport på trygge veier er et brennhett tema.

Fra jubileumsarrangementet på Ingensteds i Oslo <i>Foto:  Moment studio</i>
Fra jubileumsarrangementet på Ingensteds i Oslo Foto:  Moment studio

Effektivitet og sikkerhet

Gjennom alle årene har OFV hatt norsk veipolitikk under lupen, med særlig oppmerksomhet på et veinett som binder landet sammen - og med trafikksikkerhet, fremkommelighet og god samfunnsøkonomi som høyeste prioritet.

OFV har også et kontinuerlig falkeblikk på utviklingen av hele den norske bilparken. Bokstavelig talt fra dag til dag, og med tall og statistikk satt sammen på en måte som er til stor nytte for både bilbransje og relaterte virksomheter, så vel som for ulike offentlige etater, organisasjoner, politikere, presse og andre.

Gjennomslag for mange saker

Det hele startet 11. november 1948 – da ble det som først fikk navnet Opplysningsrådet for biltrafikken, OFB, stiftet. Initiativtakere var Kongelig Norsk Automobilklub (KNA), Norges Automobil-Forbund (NAF) og Norsk Motor Klubb.

Det var også etter påtrykk fra OFB på 60-tallet at det ble gjennomslag for «Norsk veiplan», og allerede i 1964 satte foreningen forholdet mellom bil og bebyggelse på dagsorden.

Den stadig voksende bilparken i Norge bidro også til at OFV i 1993 opprettet selskapet OFV AS. Årsaken var at statistikkproduksjon hadde blitt et av de viktigste satsingsområdene for OFV – ved siden av det veipolitiske arbeidet.

- Vi har fått gjennomslag for mange saker, men OFVs tilstedeværelse er kanskje viktigere nå enn noensinne. For utviklingen går raskt, og noe av det viktigste vil fortsatt være å peke på svakheter og foreslå bedre løsninger. Det har vi alltid gjort, og det skal være en hovedoppgave for oss også i de neste 75 årene, sier Øyvind Solberg Thorsen.

Rektoren har gått av, men konflikten ved NTNU er ikke over.
Les også

Dekan: NTNU og NHOs avtale: – I direkte konflikt med viktige prinsipper

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.