ENERGI

MDG slutter seg til Frps skepsis til elektrifisering av sokkelen

Frp er kritiske til å strekke strømkabler fra land til oljeplattformer. Nå sier MDG at de deler bekymringen.

Equinor og partnere har planer om å elektrifisere Oseberg-feltet med strøm fra land. Det er MDG skeptisk til.
Equinor og partnere har planer om å elektrifisere Oseberg-feltet med strøm fra land. Det er MDG skeptisk til. Foto: Øyvind Hagen/Equinor
20. nov. 2020 - 07:14

Fremskrittspartiet vil skrote ideen om å forsyne oljeplattformer på norsk sokkel med strøm fra land. Det er et dyrt og usikkert klimatiltak, mener partiet etter å ha innhentet tall fra Olje- og energidepartementet.

Nå får Frp støtte fra MDG, bekrefter partiets energipolitiske talsperson, Ask Ibsen Lindal.

– Frp har flere gode poenger her. Det er gode grunner til å være skeptisk til elektrifiseringen av norsk sokkel slik den foregår i dag, sier han til Aftenposten.

Dyre kabler

De fleste oljeplattformene er i dag forsynt med egne gasskraftverk. Elektrifisering vil erstatte gassen med vannkraft fra land. Men det er dyrt å strekke strømkabler fra land til langt ut i Nordsjøen. Equinor legger opp til investeringer på rundt 50 milliarder kroner innen 2030.

Elektrifiseringen vil gi lavere norske utslipp, men den globale effekten er usikker. Gassen som ellers ville blitt brukt på å drive gasskraftverkene på plattformene, vil bli solgt og dermed gi utslipp et annet sted.

Planene vil også kreve store mengder kraft. Equinors gir et behov for 10 til 12 terawattimer (TWh) mer strøm i enn i dag, ifølge selskapet. Den totale norske kraftproduksjonen i fjor endte til sammenligning på 134,5 TWh. Elektrifisering vil dermed kunne gi norske strømkunder dyrere strøm.

Konsernsjef i Equinor Anders Opedal på Troll A-plattformen.
Les også

Equinor har inngått gigantisk gassavtale

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.