OLJE OG GASS

MDG går kraftig ut mot milliardoverskridelsene på norsk sokkel

Mener Riksrevisjonen burde granske.

Goliat (t.v), Yme og Martin Linge nærmer seg totalt 30 milliarder kroner i overskridelser totalt. Ville kostnadssprekkene fått mer oppmerksomhet om det var Statoil-sjef Eldar Sætre som stod som ansvarlig for skandalene? spurte Teknisk Ukeblad i en kommentar. Nå har MDG tatt saken opp i Stortinget.
Goliat (t.v), Yme og Martin Linge nærmer seg totalt 30 milliarder kroner i overskridelser totalt. Ville kostnadssprekkene fått mer oppmerksomhet om det var Statoil-sjef Eldar Sætre som stod som ansvarlig for skandalene? spurte Teknisk Ukeblad i en kommentar. Nå har MDG tatt saken opp i Stortinget. Bilde: Eirik Helland Urke/Tormod Haugstad/Talisman/Total/Montasje Kjersti Magnussen
NTB
22. juni 2017 - 07:13

Riksrevisjonen burde granske milliardoverskridelsene på norsk sokkel, mener Miljøpartiet De Grønne. Ingen av de store partiene støtter kravet.

Bare SV stemte for MDGs forslag om å kreve gransking, som ble lagt fram på Stortingets siste dag før sommerferien onsdag.

Bakgrunnen for forslaget er at store prosjekter på norsk sokkel har gått på enorme budsjettsprekker, noe som utløser store skattefradrag. Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet var overskridelsene på 200 milliarder kroner fra 2002 til 2015.

– Slipper unna

– Mens mistillit fremmes mot stortingspresidenten for Stortingets byggesprekk på 700 millioner kroner, slipper oljeminister Terje Søviknes (Frp) unna med multi-milliard-sprekker på norsk sokkel. Regninga er det staten, og til syvende og sist norske skattebetalere, som må ta. Unnfallenheten kan ikke forsette, mener MDGs stortingsrepresentant og nasjonale talsperson Rasmus Hansson.

Han gjentar dermed ordene fra Teknisk Ukeblads kommentar om hvorfor ingen bryr seg om milliardsprekkene på norsk sokkel

Dødsulykkene i Sør-Korea under byggingen av oljeplattformene Martin Linge og Goliat må også granskes, mener Hansson.

– Riksrevisjonen må granske om vi har god nok kontroll med oljebransjens sikkerhet og kostnader. Bare i forbindelser med bygginga av Martin Linge har vis sett 6 dødsfall og 22 skadde. For Goliat er tallet tre døde. Vi kommer til å følge opp i neste periode i kontrollkomiteen, sier han.

Oljeselskapene betaler 78 prosent i skatt av inntektene sine. Den norske staten tar til gjengjeld store deler av den økonomiske risikoen og taper skatteinntekter på overskridelsene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.