– Med Senterpartiets løsning blir det ikke noe havvind i Norge. Det toget går nå, sier Ask Ibsen Lindal, energipolitisk talsperson i MDG.
Han sikter til Senterpartiets uttalelser om at de ikke vil ha kabler fra norske havvindfelt til flere land enn Norge. Da vil det ikke bli lønnsomt å bygge ut havvind i Norge, og staten må inn med subsidier.
– Hvis Sp får gjennomslag, får vi dyre og dårlige prosjekter som vi må subsidiere, mens Danmark og Storbritannia får lønnsomme prosjekt og vil bygge nye kraftsystemer mens vi sitter og ser på. Det er den absolutt dårligste løsningen for folk og industri, mener Lindal.
Hybridkabel kan gi import til Norge
Regjeringen har nettopp hatt en høring om havvind i Norge. Svarene fra selskapene som vil bygge ut, viser at planene deres for Sørlige Nordsjø II avhenger av hybridkabler, altså kabler til flere land.
Senterpartiet har advart om at det i realiteten vil bli en mellomlandsforbindelse som vil gi høyere strømpriser i Norge.
Havvind-partnerne Ørsted, Fred.Olsen Renewables og Hafslund Eco sier derimot til TU at en hybridkabel kan bygges slik at Norge får netto import av strøm fra havvind-feltet. Det gjøres ved å underdimensjonere kabelen, slik at det flyter kraft til begge land når det blåser.
– Med rett dimensjonering av kablene, kan man gjennom året få netto flyt til Norge, og dermed billigere strømpriser enn det ellers ville vært, sier Øyvind Vessia i det danske energiselskapet Ørsted.

SV: positive til hybridkabler
– Senterpartiet, SV og Rødt må legge fra seg den gammeldagse kabelmotstanden. Hvis ikke går toget, frykter Lindal.
SV ble trukket inn i debatten da partileder Audun Lysbakken deltok i en VG-debatt om oljepolitikk, og fikk spørsmål om havvindutbyggere burde få bygge hybridkabler. Han svarte at SV «ikke ønsker nye utenlandskabler nå».
Energipolitiker Lars Haltbrekken (SV) mener derimot at Lysbakken ble misforstått:
– Auduns svar gjaldt tradisjonelle eksportkabler. Hydbridkabler kan, hvis havvindproduksjonen blir stor nok, gi lavere strømpriser for industrien i Norge. Dette skal utredes, men hvis slike kabler kutter utslipp, gir lavere strømpriser i Norge og vi har offentlig kontroll på havnettet, er vi positive til dette.

Sp med døra på gløtt
Heller ikke Sp er blankt avvisende til tanken.
– Det skal bli interessant å se nærmere på løsningen. Vi har ikke tatt stilling til de forskjellige forslagene i energimeldingen, men vi vil se på hvordan vi kan hindre at en hybridkabel blir en eksportkabel, sier parlamentariske leder i Sp, Marit Arnstad.
vi må se på hvordan vi kan hindre at en hybridkabel blir en eksportkabel
Marit Arnstad (Sp)
Hun sier at det viktige for Sp er å ikke risikere økte strømpriser, og å sikre at industrien får nok strøm til en konkurransedyktig pris.
– Fordi hybridløsninger hittil er lite brukt, vil det komme videre utredninger om dette, og vi er åpne for å se på det, sier Arnstad.
Positiv til havvind med subsidier
Hun sier at Senterpartiet er positive til havvind, så lenge det ikke øker strømprisen. Det gjelder også hvis det innebærer subsidier.
– Ja, de fleste land gir økonomisk støtte til sine havvindutbygginger, så vi ville ikke være noe unntak slik sett. Vi ønsker en utbygging, fordi vi tror det gir store muligheter for industrien.
– MDG tror ikke det blir noe havvind i Norge med Senterpartiets løsninger?
– Vi at det ikke løser noen ting å velte kostnader over på forbrukerne, i form av økte strømpriser. Vi vil vurdere alle løsninger som ikke gjør det. Jeg er overrasket hvis MDG allerede har bestemt seg for en løsning, for vi vil bruke tid på å gå gjennom alle alternativene, sier Arnstad.
NVE-regnestykker med samme kabel
I en utredning i forbindelse med Energimeldingen, undersøkte NVE samfunnsøkonomien i bunnfast havvind i Norge, gitt forskjellige kabel-alternativer. De kom fram til at ingen av eksemplene var samfunnsøkonomisk lønnsomme.
Men i regnestykkene har ikke NVE endret størrelsen på kablene, men derimot størrelsen på selve vindkraftverket. Dette til tross for at regjeringen ønsker at det bygges ut til sammen 3.000 MW i Sørlige Nordsjø II.
NVE finner at et vindkraftverk på 1.400 MW med en hybridkabel på 1.400 MW, vil gi økte kraftpriser i Norge. Et dobbelt så stort vindkraftverk, med samme kabel, vil derimot gi lavere kraftpriser i Norge, ifølge beregningen.