OLJE OG GASS

Måtte flytte 25.000 tonn utstyr 12.875 kilometer

Norske AGR utviklet nytt logistikksystem.

Langt unna: AGR hadde ansvaret for leteboringer utenfor Falklandsøyene. Bildet viser lasting av utstyr på Falklandsøyene.
Langt unna: AGR hadde ansvaret for leteboringer utenfor Falklandsøyene. Bildet viser lasting av utstyr på Falklandsøyene. Bilde: AGR

Stavanger: Oljeteknologiselskapet AGR har boret rundt 480 brønner på norsk sokkel og rundt i verden. Selskapet har brukt erfaringene sine til å utvikle ulike typer programvare som selskapet selv mener fører til millionbesparelser.

Blant annet har AGR utviklet et material- og logistikkstyringsprogram da selskapet skulle gjennomføre leteboringer på Falklandsøyene for to år siden.

– M2-programmet ble spesialutviklet for operasjonen på Falklandsøyene. Vi måtte flytte utstyr hele 12.875km. I første omgang skulle vi flytte 11.000 tonn utstyr, men det ble 25.000 tonn til slutt, sier direktør for software-løsninger i AGR, Petter Mathisen.

Les mer: Norsk selskap fant gass i Israel

Sparer millioner

Han forteller at AGR investerte over fem millioner kroner i å utvikle programmet.

– Det blir fort veldig dyrt med logistiske problemer så langt unna. Det er dårlig med sammenligningsgrunnlag for denne spesielle operasjonen, men vi mener at vi har fått betydelige besparelser på grunn av dette programmet, sier Mathiesen.

AGR har utviklet flere programvareløsninger som kan effektivisere letingen etter nye oljefelt.

- Vi tror det kan spares mange millioner kroner per letebrønn med smartere teknologi og mer effektive arbeidsprosesser. Vi trenger fortsatt flere boreingeniører, men dersom vi bruker mindre ressurser per letebrønn, vil det avhjelpe mangelen og redusere kostnadene, sier AGRs konsernsjef Åge Landro.

Selger programvaren

– Vi har utviklet en erfaringsdatabase med data fra alle offentlige tilgjengelige data fra leteboring i norsk sektor fra 2011 og bakover. Programmet bidrar til å minimere risiko og usikkerhet under operasjonene, sier Mathisen.

AGR har brukt applikasjonen internt en stund. Men nå skal den bli tilgjengelig i markedet. 

– Tilgang til slike data vil gjøre det betydelig enklere å foreta bakgrunnsanalyser, danne seg kostnadsbilder og synliggjøre tekniske utfordringe. Dette er en løsning vi utvikler sammen med et datterselskap, og som vi har tatt i bruk i AGR med svært gode resultater, sier konsernsjefen.

Les mer: Gir kontroll over vanskelige brønner

Fire prosent reduksjon

Samlet regner AGR med at operatører som bruker disse programmene kan spare inntil fire prosent av kostnadene per letebrønn.

- Vi vet at en gjennomsnittlig brønn koster rundt en halv milliard kroner. Det kan bety inntil 20 millioner kroner i sparte kostnader per letebrønn. I 2013 vil det bli boret 50 brønner på norsk sokkel, sier Landro.

På norsk sokkel var AGR PS involvert i 17 prosent av all leteboring i 2012.

På norsk sokkel var AGR PS involvert i 17 prosent av all leteboring i 2012.Sparer: Direktør for Software-løsninger i AGR, Petter Mathisen, sier selskapet sparer millioner på sine nye dataprogrammer. Ole K. Helgesen

Les også:

Se hvordan de styrer ROV-en fra land

Vet størrelsen på Johan Sverdrup

Like mye olje som det finnes i Goliat-feltet står på spill  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.