DOKTORGRADER

Matematisk modellering og analyse av kommunikasjonsnett

I avhandlingens første del beskriver han trafikkprosesser ved å betrakte tidspunkter hvor trafikkraten overskrider en fast grense, for eksempel kapasiteten på en link.

Ved slike betraktninger beskrives lengden på overlastperioder og det tilsvarende trafikkvolum som da vil overskride kapasitetsgrensen. Dette volumet vil representere tapt informasjon for systemer uten (eller med små) buffere. Fordelingen av lengden på overlastperioder og tilsvarende volum er utledet og beregnet for noen forskjellige typer av trafikkprosesser.

Den andre delen av avhandlingen omhandler modeller for å beregne forsinkelse og variasjoner i forsinkelsen som informasjon (data) vil erfare i et pakke-svitsjet nett. Dette er en viktig parameter dersom en skal anvende slike nett til å overføre sanntids tjenester som tale og video. Også variasjonen i forsinkelsen er en viktig parameter siden denne gir et mål på hvor mye data som må bufres i mottakerutstyret for å kunne gjenskape den sendte datastrømmen. I avhandlingen er flere ulike «ende til ende»- modeller analysert, og numeriske eksempler er diskutert.

Avhandlingen har tittelen «Mathematical modelling and analysis of communication networks: Transient characteristics of traffic processes and models for end-to-end delay and delay-jitter / Matematisk modellering og analyse av kommunikasjonsnett: Transiente karakteristikker av trafikkprosesser og modeller for 'ende til ende'-forsinkelse og variasjon i denne». Arbeidet er utført ved og finansiert av Telenor Forskning og Utvikling.

Olav Norvald Østerbø er cand.real. (1980) fra Universitetet i Bergen og har disputert for graden dr.philos. ved NTNU. Han er ansatt som forsker ved Telenor Forskning og Utvikling.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.