KARRIERE

Matematikkrådet støtter siv.ing.-ene

NYTT: Matematikkfagmiljøet anerkjenner sivilingeniørenes kompetanse.
NYTT: Matematikkfagmiljøet anerkjenner sivilingeniørenes kompetanse. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
18. jan. 2011 - 12:44

NTNU har lenge nektet sivilingeniører adgang til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU), som de må ha for å få undervise i matematikk i skoleverket.

Poengkrøll

Årsaken har vært at sivilingeniørstudiene ikke gir studentene nok studiepoeng i matematikk. I utgangspunktet er kravet 60 studiepoeng, noe som tilsvarer ett års fulltidsstudium.

Men det er nok at sivilingeniører har 52,5 studiepoeng. Problemet har vært at få siviliingeniører har så mange mattepoeng.

De fleste siv.ing.-studiene gir kun 37,5 studiepoeng i matematikk. Nå signaliserer NTNU at de NTNU vil bruke matematikk-skjønn , viser et brev til FrPs stortingsrepresentant Tord Lien.

Lanserer matteleksikon

Tom Lindstrøm, professor i matematikk ved Universitetet i Oslo og leder av Norsk Matematikkråd.
Tom Lindstrøm. UiO

Prinsipp

Tom Lindstrøm, leder i Norsk matematikkråd, aksepterer de nye signalene fra NTNU.

– Jeg har ikke sterke motforestillinger mot dette. Det er vanskelig å skaffe matematikklærere til videregående skole, og vi vet at mange sivilingeniører er faglig sterke. Når NTNU sier at de vil bruke skjønn i slike saker, synes jeg dette er et godt kompromiss, sier Lindstrøm til Teknisk Ukeblad.

Han innrømmer at saken har prinsipielle sider.

– Det er en vanskelig sak, siden Norsk matematikkråd har prinsippfestet at matematikklærere i videregående skole skal ha et minst ett års fordypning i matematikk. Men mange av disse sivilingeniørene har andre fag som gir mye matematikktrening, for eksempel fysikk. Det fører antagelig til at mange av dem har en mindre teoretisk og mer instrumentell matematikkompetanse, sier Lindstrøm, som til daglig er professor i matematikk ved Universitetet i Oslo.

NTNU vil bruke matematikk-skjønn

Les mer om: