Massivt hackerangrep i Sverige

Hjemmesidene til en rekke svenske samfunnsinstitusjoner er slått ut av et storstilt angrep fra hackergruppen Anonymous.

Massivt hackerangrep i Sverige
ANONYMOUS: Hackergruppen Anonymous har slått ut hjemmesidene til en rekke svenske samfunnsinstitusjoner. Bilde: SCANPIX

Som Anonymous tidligere hadde kunngjort, ble angrepet innledet kl. 14.30 fredag.

Riksbanken, Åklagarmyndigheten, Göta hovrätt, Antipiratbyrån og Säpos hjemmesider ble rammet av angrepet og var umulige å gå inn på, skriver Aftonbladet.

– Det er trasig at de må holde på med dette. De som rammes hardest, er jo brukerne, påpeker Göta hovrätts administrasjonsdirektør, Camilla Brännström.

Les også: 16 spektakulære cyberangrep

Overbelastede nettsider

Hun legger til at nettsiden ligger nede som følge av ekstrem høy belastning, men at den daglige driften opprettholdes.

– Kjernevirksomheten pågår som vanlig, understreker Brännström.

Riksbankens eksterne hjemmeside har vært nede med jevne mellomrom siden klokken 12 fredag. Ved 14.30-tiden var den imidlertid helt umulig å ta seg inn på.

– Vi er trolig blitt utsatt for et overbelastningsangrep. Vi har satt i gang en rekke tiltak for å motvirke angrepene, men jeg vil ikke gå inn på hva de går ut på, sier pressetalsmann Fredrik Andersson i Riksbanken.

«Verdenshistorie»

Før angrepet ble en video lagt ut på nettstedet YouTube, der en person sier angrepet blir rettet mot nettportaler som representerer det svenske samfunnet.

Personen er kledd i en maske som forestiller Guy Fawkes, som ville sprenge det engelske Parlamentet i lufta på 1600-tallet og som er et symbol for Anonymous.

– Vi skal gjøre det største som noen gang er gjennomført i Anonymous' historie, sier personen i opptaket.

– Internett tilhører oss, og sammen kan vi stanse sensuren på internett, fortsetter vedkommende.

Midt i videoopptaket dukket det opp et stillbilde der det sto at angrepet ville bli innledet klokken 14.30 fredag 5. oktober.

En 18-åring som Aftonbladet har snakket med og som bare navngis som Johan, sier at Anonymous skal skrive verdenshistorie. Johan verken jobber eller går på skole, og hele livet hans dreier seg om internett, skrev avisen fredag.

Les også: Slik knuste nordmennene Stuxnet

Reaksjon på razzia

Nettsidene til den svenske regjeringen, nasjonalforsamlingen, forsvaret og flere banker og medier er blitt utsatt for hackerangrep også tidligere denne uken.

Motivet for angrepsplanene skal ifølge nyhetsbyrået DPA være hevnlyst etter at svensk politi etter ordre fra påtalemyndigheten har gått til razzia mot nettselskapet PeriQ Networks. Selskapet mistenkes for brudd på loven om opphavsrett.

Flere servere hos PeriQ ble beslaglagt under razziaen, som ble avsluttet onsdag, men ingen ansatte i selskapet er mistenkt for lovbrudd, opplyser påtalemyndigheten.

Det er blitt antydet at PeriQ har tilknytning til Pirate Bay og WikiLeaks. Pirate Bay er et omstridt nettsted for deling av filer på internett.

WikiLeaks er også et nettsted, grunnlagt av australieren Julian Assange, hvor det er blitt offentliggjort lekkede dokumenter fra regjeringer og diplomater.

Les også:

Slik skjuler du dine internettspor

Slik kan hackere mørklegge Norge

Vet du hva du risikerer ved å dele filer?

Her er NSMs skrekkscenario  

Les mer om: