Alunorte

Massesøksmål mot Norsk Hydro i Brasil

Rundt 40.000 brasilianere har stilt seg bak et massesøksmål mot aluminiumsprodusenten Norsk Hydro for det de mener er giftige utslipp, melder Reuters.

Rørene går fra bauxitt-avleiringene til vannbehandlingsstasjonen ved Norsk Hydros aluminiumsraffineri, Alunorte, i Barcarena, Brasil.
Rørene går fra bauxitt-avleiringene til vannbehandlingsstasjonen ved Norsk Hydros aluminiumsraffineri, Alunorte, i Barcarena, Brasil. (Foto: REUTERS/Ricardo Moraes/NTB)

Rundt 40.000 brasilianere har stilt seg bak et massesøksmål mot aluminiumsprodusenten Norsk Hydro for det de mener er giftige utslipp, melder Reuters.

Hydro sier tirsdag at de vil svare på søksmålet , som er fremmet for en nederlandsk domstol.

Søksmålet er fremmet av en samfunnsgruppe fra den nedre Amazonas-regionen i delstaten Pará, primært medlemmer av Cainquiama, Amazonas' forening for urfolk og Quilombolas-samfunnet.

De ønsker kompensasjon for det de mener er «feilaktig deponering av giftig avfall i Murucupi-elven, i tillegg til andre konsekvenser av tilstedeværelsen av Norsk Hydros installasjoner i regionen», heter det i uttalelsen fra advokatene som representerer brasilianerne.

Peker på helserisiko

– Ofrene har blitt eksponert for giftig restavfall fra aluminiumsproduksjonen, noe som kan føre til helseproblemer i form av økt risiko for kreft, Alzheimers, hudsykdommer, mageproblemer og diaré, heter det videre i advokatfirmaets uttalelse.

Søksmålet tar også opp en hendelse i 2018 på Alunorte, verdens største aluminiumraffineri. Hydro eier 92,1 prosent av Alunorte.

Alunorte ble beskyldt for forurensing av drikkevann som resultat av lekkasjer etter ekstrem nedbør i starten av 2018. Anlegget var stengt en lang periode etter hendelsen. Hydro har benektet anklagene.

I dialog med brasilianske myndigheter

I en uttalelse til NTB opplyser Hydro at sakene som nå er tatt opp, allerede diskuteres med brasilianske domstoler og myndigheter.

– Cainquiama har siden 2017 anlagt fem søksmål i Brasil mot ulike Hydro-enheter i Brasil. Når det gjelder Alunorte-saken i 2018, har ulike undersøkelser fastslått at det ikke skjedde overrenning fra deponiene. Alunorte-hendelsen er også grundig beskrevet på vår hjemmeside , skriver informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro på epost.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå