MASKINER & UTSTYR

Utslippsfri Hitachi på 30 tonn er snart klar for jobb

Går på hydrogen og strøm.

Nasta skal bygge om en 30-tonns Hitachi beltegravemaskin til å bli utslippsfri. Dieselmotoren skal byttes ut med elektrisk batteri og hydrogen brenselcelle.
Nasta skal bygge om en 30-tonns Hitachi beltegravemaskin til å bli utslippsfri. Dieselmotoren skal byttes ut med elektrisk batteri og hydrogen brenselcelle. Foto: Nasta
1. feb. 2019 - 12:35

– Maskinleverandører, entreprenører og offentlige byggherrer som i sin tur skal møte kravene om utslippsfrie bygge- og anleggsplasser bør følge nøye med på teknologiutviklingen, sier Marianne Kjendseth Wiik i SINTEF Byggforsk.

Hun deltar i prosjektet Zero Emission Digger (ZED) som er et samarbeid mellom SINTEF, Nasta, Bellona, Difi, Omsorgsbygg og Skanska.

Prototyp av Hitachi

Målet med prosjektet er å utvikle en prototyp av en utslippsfri beltegravemaskin på 30 tonn. En eksisterende gravemaskin bygges om til elektrisk drift for å kunne utnytte strøm fra batteri og hydrogen brenselcelle. Samtidig arbeides det med å tilrettelegge energiinfrastrukturen på byggeplassen.

Det finnes allerede nullutslippsteknologi for mindre gravemaskiner, i form av elektrisk nettilkobling via kabel og elektrisk batteri, men utfordringen ligger i å få til nullutslippsdrift for en større maskinklasse.

Statusrapporten fra prosjektet gir oversikt over den teknologiske utviklingen så langt og hvilke hindre som står igjen.

Høye investeringskostnader er det største hinderet

Det kommer fram i rapporten at utviklingen av nye produkter og løsninger går raskt. Det foregår også en kontinuerlig teknologiutvikling, spesielt for batterier og brenselsceller. Utviklingen muliggjør nye bruksområder, bedre ytelser og reduserte kostnader ved bruk av nullutslippsløsninger.

For batteridrevne løsninger er de største begrensningene knyttet til mulig driftstid og tilgang til lading. For hydrogendrevne maskiner er utfordringen å finne praktiske løsninger for oppbevaring av hydrogen. Utover disse praktiske utfordringene er det høye investeringskostnader og usikkert markedsgrunnlag som begrenser utviklingstakten for nullutslippsteknologi.

– Foreløpig er investeringskostnadene høyere enn for fossildrevne maskiner, men vi forventer at prisen på nullutslippsteknologien vil bli konkurransedyktig når den innføres som bransjestandard, sier Wiik.

Og rapporten kan du altså lese her.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

 

LES OGSÅ: Veidekke kjøpte den første elektriske gravemaskinen

LES OGSÅ: Pon skal levere flere Cat-gravere med el-drift

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.